Kolokwium Analiza

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
albanczyk123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdzieś
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 11 razy

Kolokwium Analiza

Post autor: albanczyk123456 »

Jakie techniki wyznaczania granic funkcji mogą się przydać na kolokwium z analizy matematycznej?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Kolokwium Analiza

Post autor: Premislav »

Wykorzystanie granic specjalnych (typu \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{\sin x}{x}, \ \lim_{x\to 0}\frac{\ln(1+x)}{x}}\), no nie chce mi się ich wszystkich pisać, był o tym gdzieś temat na forum), twierdzenie o trzech funkcjach (analogiczne do twierdzenia o trzech ciągach), sprzężenie, wzory skróconego mnożenia, być może ciągłość funkcji eksponencjalnej i innych funkcji elementarnych, reguła de l'Hospitala, twierdzenie Lagrange'a o wartości średniej, wzór Taylora, czasem jakieś nierówności (Bernoulliego, średnie). Zawsze można przejrzeć dział granica funkcji w Analizie.
ODPOWIEDZ