pytania do studentów matematyki UW i PW

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
piotr2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 maja 2011, o 21:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

pytania do studentów matematyki UW i PW

Post autor: piotr2 »

Przymierzam się do studiów na kierunku matematyki i się zastanawiam, którą uczelnie wybrać. Nie chodzi mi wcale o poziom, mam nieco inne pytania.
Do studentów UW:
1. Czy zdarza się, że na 3, 4 i 5 roku chcecie się zapisać na jakieś zajęcia (z tych do wyboru) i wam się nie udaje, bo jest zbyt dużo chętnych?
2. Czy trudno jest się dostać na specjalizację matematyka w finansach? Co o tym decyduje?
3. Czy studia ktoś daje radę pogodzić te studia z drugim kierunkiem (chodzi mi, że drugi kierunek miałby być techniczny)?
Do studentów PW:
1. Jak wygląda u Was specjalizacja matematyka finansowa? Czy jest w miarę ciekawa i uczycie się tam przydatnych rzeczy?
2. Czy ciężko jest się dostać na tę specjalizację?
3. Czy ciężko jest studiować równolegle drugie kierunek, też na PW tylko jakiś inny, techniczny?
Ostatnio zmieniony 7 maja 2011, o 23:24 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
miodzio1988

pytania do studentów matematyki UW i PW

Post autor: miodzio1988 »

Do studentów PW:
Obecny
1. Jak wygląda u Was specjalizacja matematyka finansowa? Czy jest w miarę ciekawa i uczycie się tam przydatnych rzeczy?
Na finansówkę wszyscy się pchają. Jest ciekawa i przydatna.
2. Czy ciężko jest się dostać na tę specjalizację?
Tak. Wszak, dużo ludzi się na finansówkę pcha.
3. Czy ciężko jest studiować równolegle drugie kierunek, też na PW tylko jakiś inny, techniczny?
Nie wiem, nie studiuję. Ale raczej tak.
piotr2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 maja 2011, o 21:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

pytania do studentów matematyki UW i PW

Post autor: piotr2 »

A jeszcze mam pytanie, co decyduje o przyjęciu na specjalizację? Test, średnia? Szukałem na stronie PW i MiNI, ale nie znalazłem.
Czy naprawdę w II semestrze na PW jest aż 600 godzin zajęć? ( ... ckie/W3-W6)
miodzio1988

pytania do studentów matematyki UW i PW

Post autor: miodzio1988 »

Średnia.
Czy naprawdę w II semestrze na PW jest aż 600 godzin zajęć?
\(\displaystyle{ 30 \cdot 15=450}\)

więc nie. Raczej więcej niż tyle nie będziesz miał godzin w semestrze
piotr2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 maja 2011, o 21:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

pytania do studentów matematyki UW i PW

Post autor: piotr2 »

miodzio1988 pisze: \(\displaystyle{ 30 \cdot 15=450}\)
więc nie. Raczej więcej niż tyle nie będziesz miał godzin w semestrze
Jak to wyliczyłeś? W linku, który podałem ( ... ckie/W3-W6) jest kolumna h./sem i jest 240h analizy, algebra liniowa z geometrią to 60h, 120h mat. dyskretnej, po 60h programowania obiektowego i języka obcego i po 30 wf i przedmiot humanistyczny
w sumie wychodzi 240+60+120+60+60+30+30=600?
Czy na stronie jest jakiś błąd?
miodzio1988

pytania do studentów matematyki UW i PW

Post autor: miodzio1988 »

No to jest 600 h. Zdarza się. Ja myślałem, że więcej niż 30 h w tygodniu to nie miałem...życie
ODPOWIEDZ