Quiz matematyczny

Historia, regulamin, zadania i oceny Konkursów oraz Ligi prowadzonej na Forum.
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Elayne »

Tak. Zadajesz.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8570
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 306 razy
Pomógł: 3347 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

Pewnej nowojorskiej, uniwersyteckiej bibliotece podarowano kolekcję której okaz nr. 322 świadczy o tym, że Twierdzenie Pitagorasa znano już i stosowano co najmniej 1,5 tysiąca lat przed narodzeniem greckiego matematyka.

Czym jest okaz nr 322 i jaka jest jego pełna nazwa?
_Michal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 30 lis 2014, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Edinburgh & Śląsk
Pomógł: 13 razy

Quiz matematyczny

Post autor: _Michal »

Plimpton 322 - Babilońska gliniana tabliczka zawierająca liczby naturalne spełniające równanie \(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\) obecnie nazywane trójkami pitagorejskimi. Okaz znajduje się w bibliotece Columbia University.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8570
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 306 razy
Pomógł: 3347 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

Ja synek, mosz recht.
_Michal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 30 lis 2014, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Edinburgh & Śląsk
Pomógł: 13 razy

Quiz matematyczny

Post autor: _Michal »

\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{ \infty } F_i \cdot 10^{-i-1}=\frac {1}{F_x}}\)

gdzie \(\displaystyle{ F_n}\) to n-ty wyraz ciągu Fibonacciego. Ile wynosi \(\displaystyle{ x}\)?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8570
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 306 razy
Pomógł: 3347 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

11
_Michal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 30 lis 2014, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Edinburgh & Śląsk
Pomógł: 13 razy

Quiz matematyczny

Post autor: _Michal »

Tak. Przejmujesz Quiz.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8570
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 306 razy
Pomógł: 3347 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

Współautor pewnej kilkutomowej książki (z matematyką w tytule) twierdził, że tylko kilka osób jest w stanie przeczytać jego pracę, a połowa z nich to Polacy.

Proszę podać tytuł i autorów wzmiankowanej książki.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8570
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 306 razy
Pomógł: 3347 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

Pewnie pomoże informacja że Współautor, którego żartobliwą recenzję własnej książki powyżej przytoczyłem, to laureat nagrody Nobla.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Kaf »

"Principia Mathematica" Russella i Whiteheada. Profilaktycznie oddaję pytanie, bo i tak zapomnę o quizie.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8570
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 306 razy
Pomógł: 3347 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

To poprawna odpowiedź. Dowolna osoba może zadać pytanie.
szw1710

Re: Quiz matematyczny

Post autor: szw1710 »

Niech \(\displaystyle{ A\subset X}\), gdzie \(\displaystyle{ X}\) jest przestrzenią liniową nad \(\displaystyle{ \RR}\). Jak nazywamy zbiór \(\displaystyle{ A}\), jeśli spełnia dwa warunki: \(\displaystyle{ a+b\in A}\) oraz \(\displaystyle{ ta\in A}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ a,b\in A}\) oraz \(\displaystyle{ t\ge 0}\)?
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: JakimPL »

Klin, w szczególności stożek.
szw1710

Re: Quiz matematyczny

Post autor: szw1710 »

O ile mi wiadomo, od klina (wedge) wymaga się spełnienia tylko drugiego warunku. Wraz z pierwszym otrzymujemy wypukłość, więc stożek wypukły.

Zadajesz kolejne pytanie.
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: JakimPL »

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Sto%C5%BCek_%28analiza_funkcjonalna%29
.

Stwierdzenie:
Istnieje nieprzeliczalny podzbiór prostej rzeczywistej, który nie ma podzbioru przeliczalnego.

Jaki jest status powyższego zdania w ZF? Proszę podać pracę, w której problem ten pojawił się po raz pierwszy.
ODPOWIEDZ