Quiz matematyczny
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11414
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Jak się nazywa ten typ kwadratu magicznego, w którym nie tylko wiersze i kolumny ale i "złamane przekątne " mają w sumie tę samą wartość ?
np.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&11&6&13\\14&5&8&3\\9&2&15&4\\7&12&1&10\end{array}\right]}\)
"złamane przekątną " jest tu np. układ liczb \(\displaystyle{ (14, 11, 1, 4)}\) bądź \(\displaystyle{ ( 9,5,6,10)}\).
np.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&11&6&13\\14&5&8&3\\9&2&15&4\\7&12&1&10\end{array}\right]}\)
"złamane przekątną " jest tu np. układ liczb \(\displaystyle{ (14, 11, 1, 4)}\) bądź \(\displaystyle{ ( 9,5,6,10)}\).
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11414
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Zwięzła i wyczerpująca odpowiedź;
(zarówno kwadrat chiński jak i z Melancholii Dürera nie są pandiagonalne )...
Pytanie ma Pan kerajs.
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Pandiagonal_magic_square
(zarówno kwadrat chiński jak i z Melancholii Dürera nie są pandiagonalne )...
Pytanie ma Pan kerajs.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Quiz matematyczny
Czy na gruncie \(\displaystyle{ ZFC}\) istnieje taka liczba porządkowa \(\displaystyle{ \alpha}\), że \(\displaystyle{ \aleph_{\alpha}=\alpha}\)?
Swoją drogą odpowiedź jest dla mnie na tyle nieintuicyjna, że po jej poznaniu miałem taki impuls, żeby naładować kamieniami plecak i wskoczyć do Odry. chociaż w sumie ja co drugi dzień mam taki impuls…
Swoją drogą odpowiedź jest dla mnie na tyle nieintuicyjna, że po jej poznaniu miałem taki impuls, żeby naładować kamieniami plecak i wskoczyć do Odry. chociaż w sumie ja co drugi dzień mam taki impuls…
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Re: Quiz matematyczny
Tak (modulo dawno nie robiłem TM): niech \(\displaystyle{ \alpha_0 = \aleph_0}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha_{n+1}=\aleph_{\alpha_n}}\) dla \(\displaystyle{ n\in\omega}\). Wtedy dosyć prosty rachunek wskazuje, że \(\displaystyle{ \alpha := \sup_{n\in\omega} \alpha_n}\) ma żądaną własność.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Quiz matematyczny
Tak. Żoną Pitagorasa była Theano.
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Teano_%28filozofka%29
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Quiz matematyczny
Córka dyrektora biblioteki. Darzona powszechnym szacunkiem w społeczności za jej postawę etyczną. Była dobrą nauczycielką potrafiącą natchnąć do rzetelnej pracy ... Do dziś trwa spór między historykami o przyczyny jej śmierci. O kim mowa?