Quiz matematyczny

Historia, regulamin, zadania i oceny Konkursów oraz Ligi prowadzonej na Forum.
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Elayne »

Nie o niego mi chodziło.

Skojarzenia:
X = matematyk
Formuła X, rachunek X, całka X.
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Cytryn »

Kiyoshi Itô.
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Elayne »

Tak. Cytryn ma pytanie.
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Cytryn »

Nie mam pomysłu, proste pytanie: co wspólnego mają końskie rzędy i matematyka?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3350 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

Pewnie siodło.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11402
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

albo konikówka Eulera (rzędu \(\displaystyle{ 8}\))...
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Cytryn »

Nie, nie chodzi mi o same konie, tylko końskie rzędy właśnie. Podpowiem, że pytanie nie odstaje mocno od poprzedniego.
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Elayne »

Szereg?
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Cytryn »

Druga wskazówka, osiemnastowieczna Francja.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3350 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

Jakoś pogodziłem się już z nieuznaniem mojej prawidłowej odpowiedzi, ale może jest już czas na trzecią wskazówkę?

PS
Kto ostatnio tak spowolnił Quiz? A, Święty Jago.
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Cytryn »

Gardner, popularyzator matematyki.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11402
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

Konia z rzędem - kto zgadnie.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Premislav »

Ja to bym odruchowo odpowiedział, że martyngał to część uprzęży końskiej (no wiadomo, jest też takie pojęcie w teorii prawdopodobieństwa), ale nie wiem, co to ma wspólnego z osiemnastowieczną Francją.

Poza tym i tak nie chciałbym zadawać, nie lubię tego quizu, bo prawie nic nie wiem o matematyce i mam zwykle problem z postawieniem pytania.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11402
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

Być może jakieś pytanie "zastępcze"...
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3350 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

Premislav pisze:Ja to bym odruchowo odpowiedział, że martyngał to część uprzęży końskiej (no wiadomo, jest też takie pojęcie w teorii prawdopodobieństwa), ale nie wiem, co to ma wspólnego z osiemnastowieczną Francją.
Może to, że w osiemnastowiecznej Francji martyngałami określano strategie w grach hazardowych, albo że Abraham de Moivre (ten od martyngału de Moivre'a) żył w XVIII wieku?

Tak czy owak może uruchomisz quiz zadając nowe pytanie, tym bardziej że Cytryn nie logował się na Forum od kilku miesięcy.

Edit:
Wepcham się, i zadam nowe pytanie:

Ile wynoszą poniższe działania:
a) \(\displaystyle{ !5=...}\)
b) \(\displaystyle{ 5?=...}\)
c) \(\displaystyle{ 5\#=...}\)
d) \(\displaystyle{ 5\$=...}\)
e) \(\displaystyle{ 5\pounds=...}\)
f) \(\displaystyle{ 5!!=...}\)
g) \(\displaystyle{ 5??=...}\)
Ostatnio zmieniony 23 gru 2017, o 17:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ