Quiz matematyczny

Historia, regulamin, zadania i oceny Konkursów oraz Ligi prowadzonej na Forum.
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Elayne »

Tak. Mol_ksiazkowy ma pytanie.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

W którym polskim mieście jest rondo im. H. Steinhausa ?

Poza Quizem/ czy są jakieś inne matematyczne ronda w Polsce ???
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: PoweredDragon »

Niedawno zdarzyło mi się przejechać przez Jasło i jechać rondem. No nie powiem, ładnie wygląda
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

I w ten sposób PoweredDragon ma pytanie.
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: PoweredDragon »

Hmmm. Nie mam pomysłu :V
W XVIII w. matematyk X opublikował i udowodnił twierdzenie Y dziedziny Z, które przy odpowiednich oznaczeniach przedstawia się najczęściej jako:
\(\displaystyle{ b^2m+c^2n =a(d^2+mn)}\)

Kim jest matematyk X, czym dziedzina Z i czego dotyczy twierdzenie Y.

Standardowo, wszystkie pasujące odpowiedzi (choć wątpię, aby było ich więcej) są akceptowane.
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

To coś z geometrii...; Twierdzenie Stewarta ?
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: PoweredDragon »

Zgadza się Czegóż dotyczy i zadajesz mol_ksiazkowy
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Stewarta


Jak się nazywa i co opisuje ukłąd równań różniczkowych

\(\displaystyle{ \begin{cases} \dot{x} = (by-a)x \\ \dot{y} = (d-cx)y \end{cases}}\)
?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Premislav »

Jest to tzw. model Lotki-Volterry.

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_Lotki-Volterry
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

No właśnie. tj. Premislav ma w takim układzie pytanie...
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Premislav »

Pewne twierdzenie związane ze zbiorami częściowo uporządkowanymi, w którym przewija się pojęcie szerokości zbioru częściowo uporządkowanego, ma istotne znaczenie w kombinatoryce i teorii grafów. Zostało ono udowodnione po raz pierwszy w roku 1950 (a przynajmniej wówczas dowód opublikowano). Jak nazywa się to twierdzenie?

[jak jest więcej niż jedno, to oczywiście uznam, nie znam się na tym kawałku matematyki]
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Elayne »

Twierdzenie Dilwortha?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Premislav »

Zgadza się. Zadajesz, Elayne.
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Elayne »

Kto jest autorem twierdzenia o ... składaniu papieru?-- 9 lip 2017, o 00:03 --Inaczej. Uczennica prestiżowej szkoły średniej wyprowadziła specjalny wzór, który pozwala na składanie arkusza papieru na pół więcej niż 7 razy - kto to?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

Britney Gallivan (

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Britney_Gallivan
)
ODPOWIEDZ