Quiz matematyczny

Historia, regulamin, zadania i oceny Konkursów oraz Ligi prowadzonej na Forum.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

Oto matematyk X = ?
-- 29 czerwca 2017, 11:58 --wsk to niemiecki matematyk...
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Kaf »

Helmut Hasse.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

oczywiście; Kaf ma pytanie...
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Kaf »

W jakiej dziedzinie matematyki pojawia się poniższy ciąg i co należy wstawić w miejsce \(\displaystyle{ n}\)?
\(\displaystyle{ 1,\ 1,\ 1,\ n,\ 1,\ 1,\ 28,\ 2,\ 8,\ 6,\ 992 \ldots}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: a4karo »

Kod: Zaznacz cały

https://oeis.org/A001676
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Kaf »

To jest ten ciąg, ale nie odpowiedź na moje pytania.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ n=1}\); geometria różniczkowa/ topologia...
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Kaf »

Dział dobry, jednak niekoniecznie \(\displaystyle{ n=1}\). Jaka jest pewniejsza odpowiedź na dzień dzisiejszy?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Differential_structure


Pojawiło się to już na Forum:
288688.htm
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: Kaf »

Tak, na razie jedyne co wiadomo o \(\displaystyle{ n}\) (czyli o liczbie niedyfeomorficznych struktur różniczkowych na sferze czterowymiarowej) to to, że \(\displaystyle{ n \ge 1}\). Zadajesz kerajs.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

Dlaczego 17296 kumpluje się tylko z 18416, a 100485 brata się wyłącznie z 124155 ?
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Elayne »

Cóż za zgodna sztama jednomyślnej amicycji.
Suma wszystkich dzielników właściwych liczby \(\displaystyle{ 17296}\) równa jest:
\(\displaystyle{ 1 + 2 + 4 + 8 + 16 + 23 + 46 + 47 + 92 + 94 + 184\\
+ 188 + 368 + 376 + 752 + 1081 + 2162 + 4324 + 8648 = 18416}\)

Suma wszystkich dzielników właściwych liczby \(\displaystyle{ 18416}\) równa jest:
\(\displaystyle{ 1 + 2 + 4 + 8 + 16 + 1151 + 2302 + 4604 + 9208 = 17296}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Quiz matematyczny

Post autor: kerajs »

Tak, to liczby zaprzyjaźnione ().
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Elayne »

W ubiegłym wieku, matematyk X postawił problem i dołączył taki rysunek. Kim jest X?
1.jpg
1.jpg (17.04 KiB) Przejrzano 35 razy
-- 6 lip 2017, o 18:49 --

Zdaje się, że przeholowałem z pytanie. Zmienię pytanie.

Był w czołówce najlepszych szachistów na świecie, jeden z najbardziej pomysłowych twórców zagadek i łamigłówek matematycznych wszech czasów. O kim mowa?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

Samuel Loyd ???
ODPOWIEDZ