Quiz matematyczny
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Quiz matematyczny
Ależ niezgrabiasz ze mnie, prostego pytania nie umiem poprawnie sformułować.
Doprecyzuję:
Która z fikcyjnych książkowych postaci jest waszym zdaniem największym/ najlepszym/ najsłynniejszym matematykiem?
Doprecyzuję:
Która z fikcyjnych książkowych postaci jest waszym zdaniem największym/ najlepszym/ najsłynniejszym matematykiem?
Ukryta treść:
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Jest ich \(\displaystyle{ >1}\):
Joshua Matrix, Archibald Higgins, Prof \(\displaystyle{ \pi}\) rożyński, Prof Moriarty, Rosen Cruntz..., Księżniczka Rezolwenta
Joshua Matrix, Archibald Higgins, Prof \(\displaystyle{ \pi}\) rożyński, Prof Moriarty, Rosen Cruntz..., Księżniczka Rezolwenta
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Quiz matematyczny
BTW. Czy nie lepiej byłoby powiedzieć: "z całką jak z kobietą - na każdą jest jakaś metoda"? Pytam, ponieważ starsi koledzy stosują te same sztuczki na różne kobiety. Na całki także.szw1710 pisze:Z całką jak z kobietą - na każdą jest inna metoda. Który matematyk jest autorem tego powiedzenia?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Quiz matematyczny
Często bywam zaskakiwany podawanymi odpowiedziami. Spodziewałem się raczej takich postaci jak:
Hari Seldon, Norma Cenva czy Hodża Nasreddin (albo zamrożonego Detrytusa) .
Pan Mol_książkowy zadaje.
@Pesel
Pewnie jedenastolatek nie uwierzy, ale te różne kobiety zwykle są w pewnym dość podobnym typie.
Hari Seldon, Norma Cenva czy Hodża Nasreddin (albo zamrożonego Detrytusa) .
Pan Mol_książkowy zadaje.
@Pesel
Pewnie jedenastolatek nie uwierzy, ale te różne kobiety zwykle są w pewnym dość podobnym typie.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Quiz matematyczny
Pytanie dotyczy próby udowodnienia pewnego twierdzenia \(\displaystyle{ X}\).
Podczas długiej batalii dotyczącej udowadniania \(\displaystyle{ X}\) matematyk \(\displaystyle{ Y}\) ogłosił swój dowód, który - jak w niedługim czasie się okazało - był błędny.
Która liczba jako pierwsza "przeszkodziła" \(\displaystyle{ Y}\)?
Wszystkie pasujące do powyższego szablonu odpowiedzi zostaną uznane.-- 31 mar 2017, o 12:00 --
Podczas długiej batalii dotyczącej udowadniania \(\displaystyle{ X}\) matematyk \(\displaystyle{ Y}\) ogłosił swój dowód, który - jak w niedługim czasie się okazało - był błędny.
Która liczba jako pierwsza "przeszkodziła" \(\displaystyle{ Y}\)?
Wszystkie pasujące do powyższego szablonu odpowiedzi zostaną uznane.-- 31 mar 2017, o 12:00 --
- Cytryn
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Re: Quiz matematyczny
Dowód WTF z 1849 autorstwa Kummera dla tak zwanych regularnych liczb pierwszych, \(\displaystyle{ p}\) takich, które nie dzielą liczników liczb Bernoulliego \(\displaystyle{ B_0, \ldots, B_{p-3}}\). Najmniejsze nieregularne liczby pierwsze: 37, 59, 67, 101, ...
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Re: Quiz matematyczny
Zadajesz.
"Dowód" Lamé oparty był na przypuszczeniu, iż pierścienie \(\displaystyle{ \mathbb{Z}[\sqrt{p}]}\) posiadają własność jednoznacznego rozkładu. Kontrprzykład Kummera \(\displaystyle{ p=23}\) wskazuje, że "dowód" jest nie do odratowania.
"Dowód" Lamé oparty był na przypuszczeniu, iż pierścienie \(\displaystyle{ \mathbb{Z}[\sqrt{p}]}\) posiadają własność jednoznacznego rozkładu. Kontrprzykład Kummera \(\displaystyle{ p=23}\) wskazuje, że "dowód" jest nie do odratowania.
- Cytryn
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Re: Quiz matematyczny
Co opisuje wzór
\(\displaystyle{ \left\lceil \frac {9-4(\ln 2)^2}{72\sqrt {2x\ln 2}} - \frac{\ln 2}{3} + \frac {2(\ln 2)^{2}}{135x} + \sqrt {2x\ln 2} + \frac{1}{2} \right\rceil}\)?
\(\displaystyle{ \left\lceil \frac {9-4(\ln 2)^2}{72\sqrt {2x\ln 2}} - \frac{\ln 2}{3} + \frac {2(\ln 2)^{2}}{135x} + \sqrt {2x\ln 2} + \frac{1}{2} \right\rceil}\)?