Quiz matematyczny
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Quiz matematyczny
No właśnie:a4karo pisze:W przestrzeni byłaby gruba, a nie szeroka
a4karo -
Kod: Zaznacz cały
http://www.matematyka.wroc.pl/book/dowcipy-z-geometrii
Filipos38 - : Przez każde trzy punkty przechodzi prosta, o ile jest dostatecznie gruba. Aksjomat Steinhausa
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Który matematyk podał - u schyłku XIX wieku - taki dowód twierdzenia że zbiór liczb pierwszych jest nieskończony:
Załóżmy że istnieje tylko \(\displaystyle{ k}\) liczb pierwszych: \(\displaystyle{ p_1, ..., p_k}\); i niech \(\displaystyle{ N=p_1...p_k}\). Jeśli \(\displaystyle{ N = mn}\) gdzie \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) są jakimiś liczbami naturalnymi. Każda z liczb pierwszych \(\displaystyle{ p_j}\) dzieli dokładnie jedną z liczb \(\displaystyle{ m, n}\). Zatem liczba \(\displaystyle{ m+n}\) nie jest podzielna przez żadną z istniejących liczb pierwszych, tj. sprzeczność bo \(\displaystyle{ m+n >1}\)
?
Załóżmy że istnieje tylko \(\displaystyle{ k}\) liczb pierwszych: \(\displaystyle{ p_1, ..., p_k}\); i niech \(\displaystyle{ N=p_1...p_k}\). Jeśli \(\displaystyle{ N = mn}\) gdzie \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) są jakimiś liczbami naturalnymi. Każda z liczb pierwszych \(\displaystyle{ p_j}\) dzieli dokładnie jedną z liczb \(\displaystyle{ m, n}\). Zatem liczba \(\displaystyle{ m+n}\) nie jest podzielna przez żadną z istniejących liczb pierwszych, tj. sprzeczność bo \(\displaystyle{ m+n >1}\)
?
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Quiz matematyczny
Bo prawdopodobnie tak mówił, i ja tego faktu nie negowałem. W obu cytowanych linkach mowa jest o prostej wystarczająco ,,grubej'.a4karo pisze: Lub może wyjaśnienie, dlaczego "przylgnęło" to do Steinhausa?
Ja wersję o wymiar mniejszą, z prostą na płaszczyźnie euklidesowej wystarczająco ,,szeroką', kojarzę z ,,Ramonem' Sikorskim.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Quiz matematyczny
A ja "to be or not to be" kojarzę z moim wujkiem Kaziem - zawsze tak mówił jak sobie wypił...
A pytałeś "kto jest autorem", a nie "z kim mi sie kojarzy"...
Sądzę, że stwierdzenie to należy do folkloru matematycznego i trudno dociec kto to powiedział pierwszy...
A pytałeś "kto jest autorem", a nie "z kim mi sie kojarzy"...
Sądzę, że stwierdzenie to należy do folkloru matematycznego i trudno dociec kto to powiedział pierwszy...
- mdd
- Użytkownik
- Posty: 1897
- Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 512 razy
Quiz matematyczny
Można Pana Bogdana Misia spytać.
O Twierdzeniu "Ersika" mówi także w cyklu: Nowe Ślady Pitagorasa, gawęda XLIV.
Kod: Zaznacz cały
http://www.racjonalista.pl/kk.php/t,3962
O Twierdzeniu "Ersika" mówi także w cyklu: Nowe Ślady Pitagorasa, gawęda XLIV.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Quiz matematyczny
Drogi kerajs,
temat jest raczej na PW, ale skoro zapytałeś publicznie, to publicznie odpowiem:
Zadałeś pytanie dowcipne, ale dość kontrowersyjne. Otrzymałeś odpowiedzi wskazujące źródła.
Pytanie o źródło wprost zadałem 21.01 o 5:49, i odpowiedziałeś o 21:45, że kojarzysz je z Sikorski.
Nie sądzisz, że takie zainteresowanie tematem zasługuje na coś więcej niż "kojarzenie"? Stąd w moim kolejnym poście sarkazm, który na tym forum nie jest zakazany.
temat jest raczej na PW, ale skoro zapytałeś publicznie, to publicznie odpowiem:
Zadałeś pytanie dowcipne, ale dość kontrowersyjne. Otrzymałeś odpowiedzi wskazujące źródła.
Pytanie o źródło wprost zadałem 21.01 o 5:49, i odpowiedziałeś o 21:45, że kojarzysz je z Sikorski.
Nie sądzisz, że takie zainteresowanie tematem zasługuje na coś więcej niż "kojarzenie"? Stąd w moim kolejnym poście sarkazm, który na tym forum nie jest zakazany.