Quiz matematyczny
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 28 wrz 2015, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 4 razy
Quiz matematyczny
mdd, dokładnie - w oryginale słyszałem o "łatwo widzieć" albo "łatwo dostrzec, że", ale "łatwo zauważyć" też się kwalifikuje.
Jeszcze druga część pytania: O jakiego matematyka chodzi?
Jeszcze druga część pytania: O jakiego matematyka chodzi?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11373
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11373
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
- mdd
- Użytkownik
- Posty: 1897
- Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 512 razy
Quiz matematyczny
Kiedyś przeczytałem krótki tekst na ten temat. Niestety nie mogę sobie przypomnieć gdzie ten tekst był publikowany. Nie zapamiętałem też o jakiego matematyka chodziło.vicossess pisze:w oryginale słyszałem o "łatwo widzieć" albo "łatwo dostrzec, że", ale "łatwo zauważyć" też się kwalifikuje.
Ok, zatem podaję pytanie, które napisałem wcześniej jako pytanie "awaryjne". Powtarzam je i dodaję małą wskazówkę .mol_ksiazkowy pisze:: mddi komu ja mam teraz oddać pytanie?
W 1989 roku została przedstawiona pewna procedura numeryczna. Jej współautorem jest Polak, absolwent UAM, który obecnie pracuje w USA. Proszę podać jego imię i nazwisko. Proszę podać do czego służy ta procedura. Procedura ta jest zapisana w jednym z bardziej popularnych programów do obliczeń numerycznych. Niestety więcej wskazówek ode mnie nie uzyskacie .
Edycja: 31.12.2015, godz. 09:10
Proszę zwrócić uwagę, że to też jest cenna wskazówka (może nietypowa, ale jednak).-- 1 sty 2016, o 22:28 --Ok, dodam jeszcze kilka informacji pomocniczych. Popularny program, który miałem na myśli, to po prostu Matlab, a w nazwie procedury numerycznej znajdują się nazwiska jej autorów.mdd pisze:Niestety więcej wskazówek ode mnie nie uzyskacie.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 28 wrz 2015, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 4 razy
Quiz matematyczny
Z 98% pewnością odpowiem tak: Chyba chodzi o Przemysława Bogackiego (nb. finalistę naszej krajowej olimpiady matematycznej ), współtwórcę procedury, o której chyba możemy więcej poczytać tutaj:
Ukryta treść:
- mdd
- Użytkownik
- Posty: 1897
- Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 512 razy
Quiz matematyczny
Kod: Zaznacz cały
https://www.odu.edu/directory/people/p/pbogacki#profiletab=2
Tak jest. Tego Pana miałem na myśli. Poprosimy o następne pytanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 28 wrz 2015, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 4 razy
Quiz matematyczny
Zadam pytanie w trochę innym stylu, ale najpierw zrobię wstęp teoretyczny
Wiadomo, że poprzez sumę jakichś określonych liczb naturalnych (powiedzmy 5 i 7) liczb możemy wyrazić różne inne liczby naturalne np. \(\displaystyle{ 7+5=12, 7+5+5 = 17, 7 + 5 + 5 + 7 + 5 = 29}\) itd.
1. Czy istnieje największa liczba naturalna, której nie da się wyrazić poprzez sumę kilku \(\displaystyle{ 5}\) i \(\displaystyle{ 7}\)? Jeśli nie, to dlaczego? Jeśli tak, to jaka to liczba (podać wartość)?
2. Jak się nazywa ogólnie ten problem w folklorze matematycznym (ogólnie tj. rozszerzając z liczb \(\displaystyle{ 5}\) i \(\displaystyle{ 7}\) na jakiś zbiór \(\displaystyle{ \left\{ a _{1}, a _{2},...,a _{n}\right\}}\)?
Nie mam nic przeciwko podaniu paru nazw
Wiadomo, że poprzez sumę jakichś określonych liczb naturalnych (powiedzmy 5 i 7) liczb możemy wyrazić różne inne liczby naturalne np. \(\displaystyle{ 7+5=12, 7+5+5 = 17, 7 + 5 + 5 + 7 + 5 = 29}\) itd.
1. Czy istnieje największa liczba naturalna, której nie da się wyrazić poprzez sumę kilku \(\displaystyle{ 5}\) i \(\displaystyle{ 7}\)? Jeśli nie, to dlaczego? Jeśli tak, to jaka to liczba (podać wartość)?
2. Jak się nazywa ogólnie ten problem w folklorze matematycznym (ogólnie tj. rozszerzając z liczb \(\displaystyle{ 5}\) i \(\displaystyle{ 7}\) na jakiś zbiór \(\displaystyle{ \left\{ a _{1}, a _{2},...,a _{n}\right\}}\)?
Nie mam nic przeciwko podaniu paru nazw
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11373
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy