Quiz matematyczny

Historia, regulamin, zadania i oceny Konkursów oraz Ligi prowadzonej na Forum.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Medea 2 »

Można prosić jakieś krótkie wyjaśnienie? Bez uzasadnienia nie jestem w stanie zweryfikować odpowiedzi. W książce, gdzie znalazłam ten fakt, jest podane inne nazwisko. Kraj wytypowałeś poprawnie. Możliwe, że kilka osób zastanawiało się nad tym problemem.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

Niestety, odpowiedz była na chybił trafił...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

Możliwe, że kilka osób zastanawiało się nad tym problemem.

więc może F. G. Frobenius ?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Medea 2 »

Kiedy ostatnie dni F. G. Frobeniusa w Berlinie dobiegały powoli końca, na świecie nie było jeszcze matematyka, o którym myślę.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Kartezjusz »

Równie dobrze możesz to być ty albo dowolny forumowicz. Jeśli właśnie się mniej- więcej rodził to wykonalne
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Medea 2 »

Zapewniam Cię, że nie jestem to ja, ani większość forumowiczów, wszak urodził się w Niemczech.

Kod: Zaznacz cały

http://i00.i.aliimg.com/wsphoto/v0/32332355136_1/2015-neue-spray-atemschutzmaske-gas-schutz-sicherheit-Anti-Staub-chemischen-malen-staub-spray-gesichtsmaske-tropfenverschiffen-tk0669.jpg_350x350.jpg
mała podpowiedź w formie obrazka, jeżeli nie jest wystarczająca, to dam kolejną. Quiz nie powinien tak długo stać
szw1710

Quiz matematyczny

Post autor: szw1710 »

Co ma oznaczać ta maska gazowa? Że chodzi o okres ok. I wojny światowej?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »

Że chodzi o okres ok. I wojny światowej?
chyba nie bo ....
Kiedy ostatnie dni F. G. Frobeniusa* w Berlinie dobiegały powoli końca, na świecie nie było jeszcze matematyka, o którym myślę.
* 1917 r.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Medea 2 »

szw1710 pisze:Co ma oznaczać ta maska gazowa? Że chodzi o okres ok. I wojny światowej?
Nie, chodzi o nazwisko matematyka, który urodził się kilka lat po I Wojnie Światowej.
szw1710

Quiz matematyczny

Post autor: szw1710 »

Na bank to ten!!!

... chutz.html

Przy okazji warto zajrzeć do MacTutora.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Quiz matematyczny

Post autor: Medea 2 »

Ta strona to rzeczywiście fantastyczne miejsce, w którym biografie matematyków nie zawierają jedynie suchych faktów historycznych, lecz są uzupełnione licznymi ciekawostkami matematycznymi. Można tam znaleźć wiele pomysłów na kolejne pytania quizie. Szkoda tylko, że na forum jest tak mało pasjonatów podziemnej algebry... Prawidłowa odpowiedź!
szw1710

Quiz matematyczny

Post autor: szw1710 »

Własnymi słowami opiszę pewne wydarzenie. Pewien matematyk napisał na kartce jedynkę. Powiedział drugiemu matematykowi, aby dopisał do niej tyle zer, ile mu się podoba.

Proszę opisać okoliczności tego zdarzenia: zidentyfikować dramatis persopnae, podać kontekst itp.
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mdd »

W czasie wizyty we Lwowie niedługo przed wybuchem II wojny światowej John von Neumann (1903-1957) nakłaniał Banacha do emigracji do USA, by wykorzystać jego talenty matematyczne dla potrzeb militarnych. Wyjął czek podpisany przez Norberta Wienera (1894-1964), na którym tenże postawił tylko jedną cyfrę: 1. Banach miał dopisać za nią tyle zer, ile tylko zechce. Na to Banach odpowiedział, że nie zna liczby zer, które by mu zrekompensowały Polskę, Lwów i Kawiarnię Szkocką.
szw1710

Quiz matematyczny

Post autor: szw1710 »

Tak, o to chodziło. Zadajesz następne pytanie.
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Quiz matematyczny

Post autor: mdd »

Pewien znany popularyzator matematyki doniósł (w cyklu artykułów w jednym z naszych polskich miesięczników naukowo-technicznych, a także w jednej ze swoich książek popularnonaukowych), że na łamach pewnego angielskiego czasopisma dla matematyków pojawiła się następująca przybliżona formuła:
\(\displaystyle{ L \approx 2,06 \cdot \sqrt{\left( \frac{c}{2}\right)^2 +\frac{4}{3}h^2 }}\)
Czego ten wzór przybliżony dotyczy?-- 25 sie 2015, o 22:40 --Może dodam, że ten "znany popularyzator" pisał pracę magisterską u Karola Borsuka. Obecnie jest pracownikiem UW. Jego nazwisko jest bardzo "szeleszczące" . Te dodatkowe informacje powinny pomóc w wyszukaniu odpowiednich informacji.

Jeśli nikomu nie przyjdzie specjalnie ochota na szperanie "po internetach", to w razie czego podaję inne pytanie (chyba już bardziej normalne):
W 1989 roku została przedstawiona pewna procedura numeryczna. Jej współautorem jest Polak, absolwent UAM, który obecnie pracuje w USA. Proszę podać jego imię i nazwisko. Proszę podać do czego służy ta procedura.
ODPOWIEDZ