Quiz matematyczny
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Quiz matematyczny
Stefan Mazurkiewicz i Wacław Sierpiński sformułowali przykład w 1914
Nie jeśli \(\displaystyle{ p \ge 3}\) - Hausdorff w 1914
Tak jeśli \(\displaystyle{ p<3}\) - Banach, Tarski w 1923
To nie moja działka więc mogę sie mylić
\ Edycja
żeby nie wprowadzać w błąd, poprawiłem pomyłkę - zamiast trójki napisałem zero
Nie jeśli \(\displaystyle{ p \ge 3}\) - Hausdorff w 1914
Tak jeśli \(\displaystyle{ p<3}\) - Banach, Tarski w 1923
To nie moja działka więc mogę sie mylić
\ Edycja
żeby nie wprowadzać w błąd, poprawiłem pomyłkę - zamiast trójki napisałem zero
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2015, o 18:57 przez Elayne, łącznie zmieniany 1 raz.
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Quiz matematyczny
Wydaje mi się, że nie chodzi o Marczewskiego - z tego, co wiem, to pytał on o przedłużenia miary Lebesgue'a (te istnieją, rok 1935 bodajże). To, o czym mówi Elayne (chociaż raczej dla \(\displaystyle{ p \ge 3}\)) dotyczy wszystich podzbiorów \(\displaystyle{ \mathbb R^p}\).
Jako wskazówkę dodam, że takich zawartości można szukać poza \(\displaystyle{ \mathbb R^p}\), na przykład na sferze \(\displaystyle{ S^p}\) (niezmiennicza na przesunięcia, istotnie różna od tej naturalnej). Właściwie nie wiem, czy od tego nie powinnam zacząć pytania, mój podręcznik do teorii miary jest trochę mętny w tej kwestii. To zabawne, ale pojawia się w nim nazwisko Szpilrajn, dokładnie w tym miejscu! Przepraszam, jeśli wprowadziło to zamieszanie.
Jako wskazówkę dodam, że takich zawartości można szukać poza \(\displaystyle{ \mathbb R^p}\), na przykład na sferze \(\displaystyle{ S^p}\) (niezmiennicza na przesunięcia, istotnie różna od tej naturalnej). Właściwie nie wiem, czy od tego nie powinnam zacząć pytania, mój podręcznik do teorii miary jest trochę mętny w tej kwestii. To zabawne, ale pojawia się w nim nazwisko Szpilrajn, dokładnie w tym miejscu! Przepraszam, jeśli wprowadziło to zamieszanie.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Quiz matematyczny
Może chodzi o twierdzenie mówiące o pewnej własności miary Lebesgue'a, związanej z niezmienniczością tej miary ze względu na przesunięcia - Kazimierz Kuratowski, Hugo Steinhaus. Warszawski matematyk Karol Borsuk podał inny dowód tego twierdzenia.
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Quiz matematyczny
Chyba zabiłam quiz! Przepraszam. Borsuk, Kuratowski, Steinhaus, Nikodym - wszyscy nie. Sprawdziłam to w innym podręczniku i tam przyjęto trochę inną definicję: czy niezmiennicza na obroty skończenie addytywna funkcja określona na wszystkich zbiorach mierzalnych w sensie Lebesgue'a (na sferze \(\displaystyle{ S^p}\), tzn. nie rozpatruje się w nim wcale \(\displaystyle{ \mathbb R^n}\)) jest miarą Lebesgue'a, jeżeli \(\displaystyle{ f(S^p)=1}\)?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11378
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Quiz matematyczny
może Zygmunt Janiszewski ...? !!!Chyba zabiłam quiz! Przepraszam. Borsuk, Kuratowski, Steinhaus, Nikodym - wszyscy nie.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Quiz matematyczny
Również nie! To nazwisko nawet nie brzmi polsko. Podpowiem, że (jeśli rozwiązaniem jest pan X), nie jesteśmy nawet pewni przyczyny śmierci pana X. Auerbach popełnił samobójstwo.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Quiz matematyczny
Zatem Stanisław Ruziewicz, najprawdopodobniej zamordowany przez Niemców (do dziś nie ustalono czy ukraiński batalion Nachtigall maczał w tym palce czy nie).
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Quiz matematyczny
Przepraszam, że zrobie małe wtrącenie. Skąd Wy to wszystko wiecie?! Gdzie mógłbym się tego dowiedzieć? Polecicie może jakaś książkę?
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Quiz matematyczny
Podobno gdzieś jest księga, w której zawarte są odpowiedzi na wszystkie pytania. Ale nie sądzę, żebyśmy mieli do niej dostęp.leszczu450 pisze:Przepraszam, że zrobie małe wtrącenie. Skąd Wy to wszystko wiecie?! Gdzie mógłbym się tego dowiedzieć? Polecicie może jakaś książkę?
leszczu450, taka wiedzę zdobywa się zgłębiając różne tematy, czytając różne książki i prace, rozmawiając z ludźmi. Tak szczegółowe informacje nie są elementem ogólnego wykształcenia matematycznego, ale świadczą o tym, że ktoś albo zagłębił się w temat przy okazji swojej pracy, albo po prostu interesuje się nie tylko swoim wąskim poletkiem .
Quiz matematyczny
Powiem więcej: to, o czym mówi a4karo, nazywamy kulturą matematyczną. Zdobywa się ją przez lata.
Ale osoba nie posiadająca kultury matematycznej nie musi być osobą niekulturalną. Brak posiadania kultury matematycznej (przynajmniej chwilowy) nie świadczy o tym, że dana osoba nie nadaje się na matematyka.
Ale osoba nie posiadająca kultury matematycznej nie musi być osobą niekulturalną. Brak posiadania kultury matematycznej (przynajmniej chwilowy) nie świadczy o tym, że dana osoba nie nadaje się na matematyka.