Quiz matematyczny
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Quiz matematyczny
Podać przykład funkcji \(\displaystyle{ \mathbb{R}\to \mathbb{R}}\), nieciągłej w każdym punkcie ze zbioru \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\) i ciągłej w każdym punkcie należącym do \(\displaystyle{ \mathbb{R}\setminus\mathbb{Q}}\).
(jak ktoś chce coś trudniejszego, to niech się zastanowi czy istnieje funkcja \(\displaystyle{ \mathbb{R}\to \mathbb{R}}\) ciągła w każdym punkcie z \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\) i nieciągła w każdym punkcie z \(\displaystyle{ \mathbb{R}\setminus\mathbb{Q}}\))
(jak ktoś chce coś trudniejszego, to niech się zastanowi czy istnieje funkcja \(\displaystyle{ \mathbb{R}\to \mathbb{R}}\) ciągła w każdym punkcie z \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\) i nieciągła w każdym punkcie z \(\displaystyle{ \mathbb{R}\setminus\mathbb{Q}}\))
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Quiz matematyczny
Tylko która, bo funkcji Riemanna jest więcej niż jedna
Ale domyślam się, że masz dobry pomysł, tylko trzeba będzie tę funkcję minimalnie zmodyfikować:)
Ale domyślam się, że masz dobry pomysł, tylko trzeba będzie tę funkcję minimalnie zmodyfikować:)
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Quiz matematyczny
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}0 & \mbox{ dla } x\notin\mathbb{Q}\\
\frac{1}{n} &\mbox{ dla } x=\frac{m}{n}\end{cases}}\)
Przy czym warunek \(\displaystyle{ x=\frac{1}{n}}\) ma zachodzic dla \(\displaystyle{ (m,n)=1}\)
\frac{1}{n} &\mbox{ dla } x=\frac{m}{n}\end{cases}}\)
Przy czym warunek \(\displaystyle{ x=\frac{1}{n}}\) ma zachodzic dla \(\displaystyle{ (m,n)=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 19:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
Quiz matematyczny
ok
Kiedy i w jakich okolicznościach Gauss wpadł na pomysł policzenia sumy 1+2+...+99+100?
Podaj wzór...
Kiedy i w jakich okolicznościach Gauss wpadł na pomysł policzenia sumy 1+2+...+99+100?
Podaj wzór...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
w szkole, 1+2+...+99+100= (1+100)+(2+99)+...+(50+51)=50*101
No i moje pytanie : objasnij co to jest " drzewo Sterna -Brocota" ?!
No i moje pytanie : objasnij co to jest " drzewo Sterna -Brocota" ?!
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Jak nazywa się francuski matematyk, polskiego pochodzenia zajmujący się fraktalami?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy