Quiz matematyczny
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
oke, więc: Krzywa dana równaniem \(\displaystyle{ (x^2+y^2-2ax)^2= c+ b^2(x^2+y^2)}\) , gdzie \(\displaystyle{ a,b,c}\) sa to stałe, zwie sie.....no jak????
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Quiz matematyczny
A kto to powiedział?
Jak to się stało, że matematyka, produkt myśli ludzkiej niezależny od doświadczenia, tak wspaniale pasuje do świata realnego?
Jak to się stało, że matematyka, produkt myśli ludzkiej niezależny od doświadczenia, tak wspaniale pasuje do świata realnego?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Quiz matematyczny
Jak sie nazywaja te liczby i
jaka jest ich interpretacja w kombinatoryce?!:
\(\displaystyle{ W_n= \frac{{2n-2 \choose n-1}}{n}}\)
jaka jest ich interpretacja w kombinatoryce?!:
\(\displaystyle{ W_n= \frac{{2n-2 \choose n-1}}{n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Quiz matematyczny
Liczby Catalana, czyli na ile sposobów mogę podzielić wielokąt na trójkąty...mol_ksiazkowy pisze:Jak sie nazywaja te liczby i
jaka jest ich interpretacja w kombinatoryce?!:
\(\displaystyle{ W_n= \frac{{2n-2 \choose n-1}}{n}}\)
Podobnie, tylko bez mianownika to mielibyśmy ilość możliwych przejść z 1 rogu kwadratu do drugiego (takie standardowe zadanie na kangurze )
W ogólności jeszcze \(\displaystyle{ {m+n-2 \choose m-1}}\) to to samo, tylko w prostokącie m na n.
Więcej można poczytać tutaj
http://mathworld.wolfram.com/CatalanNumber.html
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Quiz matematyczny
Sorki, że tak późno, ale jakoś tak wyszło.
Co mają ze sobą wspólnego następujące liczby:
\(\displaystyle{ 10223\ 21181\ 22699\ 24737\ 55459\ 67607}\)
Co mają ze sobą wspólnego następujące liczby:
\(\displaystyle{ 10223\ 21181\ 22699\ 24737\ 55459\ 67607}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 19:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
Quiz matematyczny
Są to liczby Sierpińskiego takie, że liczba \(\displaystyle{ k2^{n} +1}\) jest liczbą złożoną.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Quiz matematyczny
No, prawie. Chodzi o to, że nie wiadomo czy one są liczbami sierpińskiego. Są one liczbami, które się podejrzewa o to, że są rozwiązaniem problemu sierpińskiego tzn. znalezienie najmniejszej liczby sierpińskiego. Do tej pory dowód jest przeprowadzony dla liczby 78557. Teraz wystarczy sprawdzić "tylko" te 6 możliwościEinstein pisze:Są to liczby Sierpińskiego takie, że liczba \(\displaystyle{ k2^{n} +1}\) jest liczbą złożoną.
No to kolejne pytanie.Zadawaj
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 19:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Quiz matematyczny
Stanisław Mazur pewnemu szwedzkiemu matematykowi (znalazłem, że był to: Per Enflö, a nagrodę dostał za rozwiązanie problemu dotyczące przestrzeni Banacha).
Co zahamowało na 30 dni rozwój matematyki?
Co zahamowało na 30 dni rozwój matematyki?