[Liga 2007] Styczeń - I seria zadań

Historia, regulamin, zadania i oceny Konkursów oraz Ligi prowadzonej na Forum.
Liga
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 168
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 18:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Forum Matematyka.pl

[Liga 2007] Styczeń - I seria zadań

Post autor: Liga »

SERIA I - termin: 15 styczeń 2007r.


1. Dany jest sześciokąt wypukły ABCDEF. Rozważmy następujące stwierdzenia:

(1) bok AB jest równoległy do boku DE,
(2) bok BC jest równoległy do boku EF,
(3) bok CD jest równoległy do boku FA,
(4) AE = BD,
(5) BF = CE,
(6) CA = DF.

Pokazać, że jeżeli uznamy za prawdziwe dowolne 5 z wymienionych wyżej 6 warunków, to na sześciokącie ABCDEF można opisać okrąg.


2.
Rozważmy zbiór \(\displaystyle{ S}\), składający się z n elementów. Weźmy liczbę naturalną k. Niech \(\displaystyle{ A_{1}, A_{2}, A_{3}, ... , A_{k}}\) będą różnymi podzbiorami \(\displaystyle{ S}\). Dla i = 1,2,3,...k zbiór \(\displaystyle{ B_{i}}\) można zdefiniować na jeden z dwóch sposobów:

\(\displaystyle{ (B_{i}=A_{i}) \vee (B_{i} = S\setminus A_{i})}\)

Znajdź najmniejsze k, dla którego zawsze możemy wybrać takie \(\displaystyle{ B_{i}}\), że:

\(\displaystyle{ \bigcup\limits_{i=1}^{k} B_{i} = S}\)


3. Na płaszczyźnie dany jest trójkąt ABC o bokach długości:

\(\displaystyle{ |AB| = \sqrt{7}, \\ |BC| = \sqrt{13}, \\ |CA| = \sqrt{19}.}\)

Dane są również trzy okręgi:

\(\displaystyle{ O_{1}(A,\frac{2}{3}), \\ O_{2}(B,\frac{1}{3}), \\ O_{3}(C,1).}\)

Udowodnij, że istnieją takie punkty \(\displaystyle{ A', B', C'}\) leżące odpowiednio na okręgach: \(\displaystyle{ O_{1}, O_{2}, O_{3}}\), takie, że trójkąt ABC jest przystający do trójkąta A'B'C'.

----

Rozwiązania można przesyłać na PW do użytkownika Liga, lub na maila konkurs@matematyka.pl.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2007, o 11:54 przez Liga, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11464
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

[Liga 2007] Styczeń - I seria zadań

Post autor: mol_ksiazkowy »

Aaaa kiedy zadanka za luty sie pojawia....?! plus rozw z tego miesiaca..
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

[Liga 2007] Styczeń - I seria zadań

Post autor: Arek »

Nie przypominam sobie zbyt wielu rozwiązań z tamtej serii, pomyślałem więc, że nie ma co kontynuować na siłę.

Jeżeli chodzi o zadania ze stycznia, zadanie pierwsze pochodzi z finału krajowego Olimpiady Indyjskiej (2002r.), natomiast z finału krajowego Olimpiady Brazylijskiej, - najtrudniejsze (moim zdaniem) pochodzi z China Team Selection Test 1992.

Szczegóły rozwiązań w dwóch linkach podanych wyżej.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11464
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

[Liga 2007] Styczeń - I seria zadań

Post autor: mol_ksiazkowy »

ano tak...zwykle jest sporo chetnych i niedługo potem ....jescze wieksza klapa.Prop. zrobic mini ankiete: nie biore udziału w lidze, ..... kłopoty z czasem.... zadania za trudne.... zwykle lenistwo.... pisanie rozwiazań czasochłonne .... tematyka mi "nie leży"..... inne.
MarcinT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 23 kwie 2006, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Otyń/Zielona Góra
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 4 razy

[Liga 2007] Styczeń - I seria zadań

Post autor: MarcinT »

zadania były niezachęcające i tyle.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

[Liga 2007] Styczeń - I seria zadań

Post autor: arek1357 »

zrobiłem 2 gie ale nie mogę ruszyć 3 cie
jestem ciekawy waszych opini na ten temat
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

[Liga 2007] Styczeń - I seria zadań

Post autor: Arek »

Pomiędzy zadaniem drugim i trzecim istnieje duża różnica poziomu trudności (moim zdaniem).
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11464
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

[Liga 2007] Styczeń - I seria zadań

Post autor: mol_ksiazkowy »

...cóz wg mnie nalezałoby nieco zmienic formułe konkursu..np na dziesiec zadań z czasem dwu miesiecznym na ich rozw. plus lepsza reklama, gdyz jak z tego wiadac sa osoby chetne i moze byc ich wiecej a wiec .....?...
MarcinT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 23 kwie 2006, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Otyń/Zielona Góra
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 4 razy

[Liga 2007] Styczeń - I seria zadań

Post autor: MarcinT »

moim zdaniem to nie formuła konkursu jest zła, tylko dobór zadań i reklama.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11464
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

[Liga 2007] Styczeń - I seria zadań

Post autor: mol_ksiazkowy »

Marcin T napisał:
moim zdaniem to nie formuła konkursu jest zła, tylko dobór zadań i reklama.
hm coz a moim zdaniem zadnania serwowane były na ogół ciekawe, niektore nawet bardzo choc nie byly łatwe , reklama faktycznie ciut kulała....chyba idea na razie stanela w miejscu....?!
ODPOWIEDZ