"Rachunek różniczkowy i całkowy" - Fichtenholz

Poszukujesz książki z konkretnej dziedziny matematyki i nie wiesz, którą wybrać? Zadaj pytanie!
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

"Rachunek różniczkowy i całkowy" - Fichtenholz

Post autor: Arek »

"Rachunek różniczkowy i całkowy"
1. Informacje techniczne:

Tytuł: Rachunek różniczkowy i całkowy (Tomy: I, II, III)

Autor: Fichtenholz G.
Tłumaczenie: (z rosyjskiego)

■ Bittner R., Gleichgewicht B., Huskowski T. (I)
■ Goetz A., Szamkołowicz L., Gleichgewicht B., Huskowski T., Piegat E. (II)
■ Bittner R. (III)

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN

Wydanie:

■ Dwunaste, dodruk
■ Dwunaste, dodruk
■ Dziesiąte, dodruk

Objętość:

■ 550 stron (I)
■ 696 stron (II)
■ 566 stron (III)

Format: 16,5x24 cm (I), (II), (III)

Cena: (PWN)

■ 44.90 zł
■ 54.90 zł
■ 59,90 zł

Okładki:



http://ksiegarnia.pwn.pl/pic/120/4348.jpg

Status: Dostępna w księgarniach


2. Informacje o książce:

Zagadnienia:

Spisy treści do tomu I i III można znaleźć na stronie PWN:

■ [url=http://ksiegarnia.pwn.pl/pdf/3312.pdf]TOM I - spis treści[/url]
■ [url=http://ksiegarnia.pwn.pl/pdf/4348.pdf]TOM III - spis treści[/url]

A ogólnie mamy (podane spisy uproszczone w stosunku do podanych wyżej):

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

TOM PIERWSZY:

Wstęp. Liczby rzeczywiste

■ Liczby wymierne
■ Wprowadzenie liczb wymiernych. Relacja uporządkowania w zbiorze liczb rzeczywistych
■ Działania arytmetyczne na liczbach rzeczywistych
■ Dalsze własności i zastosowania liczby rzeczywistych

Rozdział I. Teoria granic

■ Ciąg i jego granica
■ Twierdzenia o granicach ułatwiające znajdowanie granic
■ Ciąg monotoniczny
■ Kryterium zbieżności. Punkty skupienia

Rozdział II. Funkcje jednej zmiennej

■ Pojęcie funkcji
■ Granica funkcji
■ Klasyfikacja wielkości nieskończenie małych i nieskończenie dużych
■ Ciągłość (i punkty nieciągłości) funkcji
■ Własności funkcji ciągłych

Rozdział III. Pochodne i różniczki

■ Pochodna i jej obliczanie
■ Różniczka
■ Podstawowe twierdzenie rachunku różniczkowego
■ Pochodne i różniczki wyższych rzędów
■ Wzór Taylora
■ Interpolacja

Rozdział IV. Badanie funkcji za pomocą pochodnych

■ Badanie przebiegu funkcji
■ Funkcje wypukłe i wklęsłe
■ Konstrukcja wykresów funkcji
■ Obliczenie nieoznaczoności
■ Przybliżone rozwiązywanie równań

Rozdział V. Funkcje wielu zmiennych

■ Pojęcia podstawowe
■ Funkcje ciągłe
■ Pochodne i różniczki funkcji wielu zmiennych
■ Pochodne i różniczki wyższych rzędów
■ Ekstrema, wartości największe i najmniejsze

Rozdział VI. Wyznaczniki funkcyjne i ich zastosowania

■ Własności formalne wyznaczników funkcyjnych
■ Funkcje uwikłane
■ Niektóre zastosowania teorii funkcji uwikłanych
■ Zamiana zmiennych

Rozdział VII. Zastosowanie rachunku różniczkowego do geometrii

■ Przedstawienie analityczne krzywych i powierzchni
■ Prosta styczna i płaszczyzna styczna
■ Styczność krzywych
■ Długość krzywej płaskiej
■ Krzywizna krzywej płaskiej

Uzupełnienie. Zagadnienie przedłużania funkcji

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

TOM DRUGI:

Rozdział VIII. Funkcja pierwotna (całka nieoznaczona)

■ Całka nieoznaczona i najprostsze sposoby jej obliczania
■ Całkowanie funkcji wymiernych
■ Całkowanie pewnych wyrażeń zawierających pierwiastki
■ Całkowanie wyrażeń zawierających funkcje trygonometryczne i funkcję wykładniczą
■ Całki eliptyczne

Rozdział IX. Całka oznaczona

■ Definicja i warunki istnienia całki oznaczonej
■ Własności całek oznaczonych
■ Obliczanie i przekształcanie całek oznaczonych
■ Niektóre zastosowania całek oznaczonych
■ Przybliżone obliczanie całek oznaczonych

Rozdział X. Zastosowania rachunku całkowego do geometrii, mechaniki i fizyki

■ Długość krzywej
■ Pole i objętość
■ Obliczanie wielkości mechanicznych i fizycznych
■ Najprostsze równania różniczkowe

Rozdział XI. Szeregi nieskończone o wyrazach stałych

■ Wstęp
■ Zbieżność szeregów o wyrazach dodatnich
■ Zbieżność szeregów dowolnych
■ Własności szeregów zbieżnych
■ Szeregi literowe i podwójne
■ Iloczyny nieskończone
■ Rozwinięcia funkcji elementarnych
■ Rachunki przybliżone za pomocą szeregów. Przekształcenie szeregów
■ Sumowanie szeregów rozbieżnych

Rozdział XII. Ciągi i szeregi funkcyjne

■ Zbieżność jednostajna
■ Własności funkcyjne sumy szeregu
■ Zastosowania
■ Dodatkowe wiadomości o szeregach potęgowych
■ Elementarne funkcje zmiennej zespolonej
■ Szeregi oscylujące i szeregi asymptotyczne. Wzory Eulera-Maclaurina

Rozdział XIII. Całki niewłaściwe

■ Całki niewłaściwe o granicach nieskończonych
■ Całki niewłaściwe z funkcji nieograniczonych
■ Własności i przekształcenie całek niewłaściwych
■ Specjalne metody obliczania całek niewłaściwych
■ Przybliżone obliczanie całek niewłaściwych

Rozdział XIV. Całki zależne od parametru

■ Teoria elementarna
■ Zbieżność jednostajna całek
■ Wykorzystanie zbieżności jednostajnej całek
■ Uzupełnienia
■ Całki Eulera
■ Uzupełnienia

Skorowidz

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

TOM TRZECI

Rozdział XV. Całki krzywoliniowe. Całka Stieltjesa

■ Całki krzywoliniowe pierwszego rodzaju
■ Całki krzywoliniowe drugiego rodzaju
■ Warunki niezależności całki krzywoliniowej od drogi całkowania
■ Funkcje o wahaniu ograniczonym
■ Całka Stieltjesa

Rozdział XVI. Całki podwójne

■ Definicja i najprostsze własności całki podwójnej
■ Obliczanie całki podwójnej
■ Wzór Greena
■ Zamiana zmiennych w całce podwójnej
■ Całki podwójne niewłaściwe

Rozdział XVII. Pole powierzchni. Całki powierzchniowe

■ Powierzchnie dwustronne
■ Pole powierzchni krzywoliniowej
■ Całki powierzchniowe pierwszego rodzaju
■ Całki powierzchniowe drugiego rodzaju

Rozdział XVIII. Całki potrójne i wieloktrone

■ Całka potrójna i jej obliczanie
■ Wzór Gaussa - Ostrogradzkiego
■ Zamiana zmiennych w całkach potrójnych
■ Elementy analizy wektorowej
■ Całki wielokrotne

Rozdział XIX. Szeregi Fouriera

■ Wstęp
■ Rozwijanie funkcji w szereg Fouriera
■ Uzupełnienia
■ Charakter zbieżności szeregów Fouriera
■ Opracowanie reszty w zależności od własności pochodnych funkcji
■ Całka Fouriera
■ Zastosowania

Rozdział XX. Szeregi Fouriera (ciąg dalszy)

■ Operacje na szeregach Fouriera. Zupełność i zamkniętość
■ Zastosowanie metod uogólnionego sumowania do szeregów Fouriera
■ Jednoznaczność rozwinięcia trygonometrycznego funkcji

Uzupełnienie. Ogólny punkt widzenia na granicę

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Opinia własna (Arek);

Trzytomowy kanon analizy matematycznej. Swoim materiałem obejmuje teoretycznie pierwsze dwa lata nauki analizy matematycznej, w praktyce - zależy to od uczelni, kierunku i wykładowcy. Kierunki niematematyczne najprawdopodobniej korzystać będa z kolejnych tomów wybiórczo, opracowując ze szczególną uwagą jedynie wyróżnione rozdziały. Studenci matematyki mogą z powodzeniem myśleć o tej trzytomowej pozycji jako bardzo porządnym wykładzie (nie zawsze łatwej) analizy matematycznej, bogatym w unikatowe wprost przykłady, pomocnym w prawie każdej sytuacji (no dobra! raz się zdarzyło na pierwszym roku, że podręcznik wymigal się od wyjaśnienia mi pewnego skomplikowanego rodzaju całek).

Nie jest to z pewnością pozycja łatwa i przyjemna, przeciwnie - napisano ją ścisłym, choć nie bardzo ścisłym językiem (patrz Rudin: Postawy analizy matematycznej). Niemniej jednak: nie ma miejsca na brak formalności czy też mydlenie oczu. Jak dla mnie podręcznik wzorcowy - choć pamiętam, że dojście do tego wniosku, zajęło mi trochę czasu. Jeżeli zaś zamierzacie czytać "Rachunek..." do poduszki, polecam zakup lupy, może się przydać

Polecam naturalnie!

Pełna lista książek polecanych w dziale "Matematyk w bibliotece" znajduje się w temacie [url=http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=17167]Katalog[/url]
kacperek29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 lis 2007, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

"Rachunek różniczkowy i całkowy" - Fichtenholz

Post autor: kacperek29 »

Na grupie dyskusyjnej pl.sci.matematyka - Mateusz Łącki wyraził opinię:
"Ta ksiazka ma z 50 lat, co widać zwłaszcza w tomach 2 i 3. Moim zdaniem
jest beznadziejna. "

Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

"Rachunek różniczkowy i całkowy" - Fichtenholz

Post autor: Undre »

Nie wiem kim jest Mateusz Łącki i szczerze mówiąc mam w głębokim poważaniu jego opinię na temat tej książki. Mi się przydała w nauce analizy trochę lat temu. Nigdy zresztą nie byłem fanem kierowania się opiniami innych - nie każdy myśli tak samo, z kolei często kilka książek traktuje o tym samym w nieco odmienny sposób, imo należy dobierać sobie książki podług wygodnego sposobu przekazu wiedzy ( dla kontrastu - tak jak jest wielu miłośników Grębosza i jego Symfonii C++, tak mi szkoda wydawać tyle kasy na knigę, w której jak dla mnie jest za dużo niczego ... co trochę czytając poszczególne rozdziały ma się wrażenie, że autor z góry zakłada, że jego książkę czyta jakiś debil, któremu wszystko trzeba powtórzyć 8 razy ... no ale jak ktoś lubi ... )
wieczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2 gru 2007, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy

"Rachunek różniczkowy i całkowy" - Fichtenholz

Post autor: wieczyk »

Mam cwiczenia z analizy z pewnym rosyjskim matematykiem, on sam o Fichtenholzu mówił, że wkółko
powtarza to samo, ale dzięki temu można zrozumieć. Skomentował to tak, że duzą częśc analizy możnaby zapisać na 10 kartkach ale prawdopodobnie nikt by z tego nic nie zrozumiał.

Jeśi chodzi o moją opinię to Fichtenholza polecam, bardzo lubie te stare matematyczne/fizyczne książki - w szczególności polskie czy rosyjskie - studiowanie książeczki wymaga troche czasu bo jest rozległa ale moim zdaniem warto - sam wypożyczyłem z biblioteki, ale mam zamiar kupić na własność.
tomipvp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 cze 2008, o 19:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bielsko-biala

"Rachunek różniczkowy i całkowy" - Fichtenholz

Post autor: tomipvp »

czy w ksiazce tej sa jakies zadania do rozwiazania po kazdym dziale? i czy jest na rynku cos lepszego? bo chce zakupic jakis dobry podrecznik do nauki matematyki (chce rozpoczac studia techniczne)i jestem na etapie szukania:P
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 860
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

"Rachunek różniczkowy i całkowy" - Fichtenholz

Post autor: Hania_87 »

parę zadań jest w tej książce i w dodatku wszystkie rozwiązane,
Skoczylasa polecam
danti1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 14 razy

"Rachunek różniczkowy i całkowy" - Fichtenholz

Post autor: danti1 »

Czy ksiazka Fichtenholza z 1978 nie ma zadnych bledow, przeklaman (minelo 30 lat)?
gribby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 1 sty 2009, o 21:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 13 razy

"Rachunek różniczkowy i całkowy" - Fichtenholz

Post autor: gribby »

Nie tyle zakłamań, co błędów, nie wiem jak z 78 roku, ale z 80 to tak.
danti1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 14 razy

"Rachunek różniczkowy i całkowy" - Fichtenholz

Post autor: danti1 »

Dzieki. Moze ktos sie jednak wypowie o wydaniu z 78.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

"Rachunek różniczkowy i całkowy" - Fichtenholz

Post autor: Wasilewski »

Z tego roku mam jedynie II tom i żadnego błędu merytorycznego nie zauważyłem, co najwyżej nieliczne literówki (o ile dobrze pamiętam, to przy dowodzie kryterium Kummera jest jakaś).
Awatar użytkownika
maszyn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 29 lut 2008, o 17:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

"Rachunek różniczkowy i całkowy" - Fichtenholz

Post autor: maszyn »

Ja ucząc się znalazłam drobne błędy w druku, mam wydanie z 1980r., w ksiazkach polecanych jednak prof pisał to 1978, mże ono takich błędów nie zawiera
Jesli chodzi o samą książkę, to jest to naprawdę solidny wykład z analizy, do mnei trafiał o wiele szybciej niz robiący często skróty myslow (bo to oczywiste) Rudin.


Jeśli komuś nie zalezy na teorii z analizy tylko umiejętności rozwiązywania zadań, to polecam Skoczylasa, Krysickiego i Stankiewicza, pało chyba takie pytanie. Z tych ksiażek Skoczylas "Przykłądy i zadania" jest chyba najłatwiejszy jak na mój gust, bo po przerobieniu i przeanalizowaniu przykładów zadania robi się wręcz od ręki. Z Krysickim można np dobrze przerobić całki, a potem doprawić to tymi ze Stankiewicza, dobry jest tez G.M.Berman.
torky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 mar 2011, o 09:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

"Rachunek różniczkowy i całkowy" - Fichtenholz

Post autor: torky »

Mam tę z 1978 r. Solidny podręcznik w starym stylu. Dla chcącego się nauczyć.
Adam656
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 23 maja 2010, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 22 razy

"Rachunek różniczkowy i całkowy" - Fichtenholz

Post autor: Adam656 »

Na dzień dobry mówie, że jeszcze z Fichtenholz'em się niespotkałem, ale mam kilka pytań.
Czy da się zabrać do tego podręcznika po przerobieniu 3 części Pawłowskiego (poziom rozszerzony)?
Da się uczyć samodzielnie z tej książki??

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

"Rachunek różniczkowy i całkowy" - Fichtenholz

Post autor: miki999 »

Czy da się zabrać do tego podręcznika po przerobieniu 3 części Pawłowskiego (poziom rozszerzony)?
Do podręcznika można się spokojnie zabrać opanowawszy program licealny.
Da się uczyć samodzielnie z tej książki??
Jak najbardziej i polecam. Niektórzy mówią, że to trudny podręcznik, ale kłamią. Jest o wiele bardziej wartościowi niż jakiś tam (częściej polecany) Krysicki & Włodarski.


Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

"Rachunek różniczkowy i całkowy" - Fichtenholz

Post autor: Mariusz M »

miki

Możliwe że Krysicki jest polecany dlatego że jest łatwo dostępny w sieci
a na Fichtenholza trzeba trochę wydać albo do biblioteki i skanować kilka godzin

Poza tym Fichtenholza nie ma co porównywać z Krysickim ponieważ Krysicki
to zbiór zadań
Na pewno Fichenholz jest lepszy niż jakiś tam Gewert
ODPOWIEDZ