"Analiza matematyczna..." - Krysicki, Włodarski

Poszukujesz książki z konkretnej dziedziny matematyki i nie wiesz, którą wybrać? Zadaj pytanie!
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

"Analiza matematyczna..." - Krysicki, Włodarski

Post autor: Arek »

"Analiza matematyczna w zadaniach"
1. Informacje techniczne:

Tytuł: Analiza matematyczna w zadaniach (Części I i II)

Autorzy: Krysicki Włodzimierz, Włodarski Lech

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN

Wydanie: Dwudzieste dziewiąte, dodruk

Objętość: 512 stron (I), 492 strony (II)

Format: 16,5x24 cm

Cena: 29.90 zł (za każdy tom: PWN)

Okładki:




Status: Dostępna w księgarniach


2. Informacje o książce:

Zagadnienia:

Tom pierwszy:

■ Pojęcia wstępne, nierówności, równania modułowe
■ Ciągi nieskończone
■ Szeregi liczbowe
■ Funkcje
■ Granice funkcji
■ Pochodne funkcji postaci y = f(x)
■ Pochodne funkcji określonej równaniami parametrycznymi
■ Algebra
■ Macierze, wyznaczniki, równania liniowe
■ Badanie przebiegu zmienności funkcji
■ Szeregi potęgowe. Rozwijanie funkcji w szereg potęgowy
■ Wyrażenia nieoznaczone. Reguła de l'Hospitala
■ Badanie przebiegu zmienności funkcji wykładniczych i logarytmicznych
■ Obliczanie przybliżonych wartości pierwiastków równań i układów równań
■ Całki nieoznaczone. Całkowanie przez podstawienie i całkowanie przez części
■ Całki funkcji wymiernych
■ Całki funkcji niewymiernych
■ Całki funkcji przestępnych
■ Całki oznaczone
■ Zastosowania geometryczne całek
■ Całki niewłaściwe
■ Całkowanie przybliżone
Rozwiązania i odpowiedzi

Tom drugi:

■ Funkcje dwu lub więcej zmiennych
■ Funkcje uwikłane
■ Zastosowania geometryczne rachunku różniczkowego do krzywej płaskiej
■ Całki podwójne
■ Całki potrójne
■ Całki krzywoliniowe i powierzchniowe
■ Równania różniczkowe zwyczajne rzędu pierwszego o rozdzielonych zmiennych
■ Niektóre równania różniczkowe zwyczajne rzędu pierwszego rozwiązalne metodą podstawienia
■ Równania różniczkowe liniowe rzędu pierwszego
■ Rodziny linii
■ Niektóre równania różniczkowe nieliniowe rzędu pierwszego
■ Równania różniczkowe zwyczajne rzędu drugiego sprowadzalne do równań rzędu pierwszego
■ Równania różniczkowe liniowe o współczynnikach stałych Równanie Eulera
■ Układ dwóch równań różniczkowych rzędu pierwszego
■ Szeregi trygonometryczne
■ Funkcje zmiennej zespolonej
■ Transformacja Laplace'a i jej zastosowania
■ Równania różniczkowe cząstkowe
■ Rachunek wariacyjny
■ Rachunek prawdopodobieństwa
Rozwiązania i odpowiedzi


Informacja wydawnictwa:

Najpopularniejszy od lat podręcznik analizy matematycznej!

Kolejne wydanie pierwszej części podręcznika i zarazem typowych zadań z analizy matematycznej, które od wielu lat cieszą się niesłabnącym powodzeniem wśród studentów pierwszych lat matematyki i nauk przyrodniczych uniwersytetów i wyższych uczelni technicznych oraz studentów akademii ekonomicznych i wyższych szkół pedagogicznych.

Chcąc uchronić czytelnika przed mechanicznym rozwiązywaniem zadań, czyli stosowaniem szablonów bez dokładnego wnikania w treść stosowanych pojęć oraz bez sprawdzania, czy spełnione są założenia stosowanych twierdzeń, na początku każdego rozdziału podano podstawowe definicje i twierdzenia. Ma to na celu ułatwienie odbiorcy korzystania przy rozwiązywaniu zadań z różnych podręczników.
Każdy rozdział składa się z przykładów całkowicie rozwiązanych oraz zadań do samodzielnego rozwiązywania. Dzięki temu czytelnik może z jednej strony nauczyć się we właściwy sposób rozwiązywać zadania, a z drugiej strony zdobyć pełną samodzielność przy ich rozwiązywaniu. Dla umożliwienia odbiorcy kontrolowania, czy właściwie rozwiązuje zadania, na końcu podręcznika podano odpowiedzi do zadań nie rozwiązanych. Przy trudniejszych zadaniach podano wskazówki do ich rozwiązania, aby umożliwić przerobienie wszystkich zadań nawet słabiej przygotowanym czytelnikom.


Opinia własna (Arek):

Tyle od księgarni [url=http://ksiegarnia.pwn.pl/4108_pozycja.html?zk=4109]PWN[/url] - wydawcy tej dwutomowej pozycji. Cóż dodać, przeczytajcie sami : 29 wydanie! Książka o ile się nie myle pojawiła się już w roku 1969, czyli 37 lat temu! Wartość merytoryczna przedstawionych zbiorów zadań jest nie do przecenienia szczególnie dla maturzystów czy studentów szukających standardowych zagadnień.

Większość z Was i tak na pewno zna te pozycje, wypada więc by pojawiły się w tym dziale.
Polecam!

Pełna lista książek polecanych w dziale "Matematyk w bibliotece" znajduje się w temacie [url=http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=17167]Katalog[/url]
Ostatnio zmieniony 8 paź 2006, o 11:39 przez Arek, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

"Analiza matematyczna..." - Krysicki, Włodarski

Post autor: g »

zapomniales dodac, ze ambitniejsi studenci nie maja nawet po co do tych ksiazek zagladac.
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

"Analiza matematyczna..." - Krysicki, Włodarski

Post autor: Arek »

Nie zapomniałem, ambitniejsi studenci mają zadziwiającą tendencję do wykładania się na rzeczach elementarnych... Ale jeżeli mogę rozumieć Twoją wypowiedź tak: ambitni studenci odpowiednich lat, mają obowiązek opanować materiał tych podręczników w ten lub inny sposób, co więcej - ich wiedza i warsztat powinny wspomniany materiał zdecydowanie przekraczać - wówczas zgoda.

Pozycje ambitniejsze dodam wkrótce, mam zamiar poświęcić kilka dni bibliotece.
korsarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 23 mar 2007, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

"Analiza matematyczna..." - Krysicki, Włodarski

Post autor: korsarz »

Dobra pozycja. Popieram Twoje zdanie. Każdy studen powinien/ i na pewno opanuje materiał zawarty w tej pozycji. To jest biblia dla studenta kierunków ścisłych.
Choć nie powiem, też zawiera błędy.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

"Analiza matematyczna..." - Krysicki, Włodarski

Post autor: Piotr Rutkowski »

Mam takie małe pytanko. Posiadam tę właśnie książkę, ale mam wydanie z roku 1963 (pierwsze wydanie było w roku 1950!!!). Powiedzcie mi, czy jest dla mnie jakikolwiek sens by tę książkę przerabiać (czy wiedza z tej książki może mi się przydać na olimpiadzie?)?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

"Analiza matematyczna..." - Krysicki, Włodarski

Post autor: Rogal »

Do Olimpiady to z niej podejdą na pewno granice ciagów i funkcji, badanie zbieżności szeregów, no i warto poćwiczyć różniczkowanie. Jakoś nie sądzę, by całkowanie było na OMie potrzebne
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

"Analiza matematyczna..." - Krysicki, Włodarski

Post autor: Arek »

Jako taka umiejętność liczenia granic, różniczkowania czy całkowania jest potrzebna sama w sobie,więc sens jest. Na Olimpiadzie jednak bardzo rzadko korzysta się z tych narzędzi. Na Twoim miejscu usiadłbym do innych podręczników, zwłaszcza do takich, które już z nazwy są z OM związane (sprawozdania, zbiory Pawłowskiego, Browkina, Kuczmy).
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 860
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

"Analiza matematyczna..." - Krysicki, Włodarski

Post autor: Hania_87 »

W tej książce w odpowiedziach jest masa błędów. Ile razy liczę zadania z tej książki i wychodzi mi inny wynik niż z tyłu, to doszukuje się błędów we własnych rachunkach, a okazuje się że to nie mój błąd.
W związku z tym, proponowałabym by my, jako użytkownicy forum https://www.matematyka.pl , wyłapywaliśmy błędy i wysłali odpowiednim władzom, by następne wydania już były lepsze.
Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2007, o 13:51 przez Hania_87, łącznie zmieniany 1 raz.
invx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 8 paź 2006, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: XYZ
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

"Analiza matematyczna..." - Krysicki, Włodarski

Post autor: invx »

najgorsza ksiazka jaka zdarzylo mi sie ostatnimi laty miec w rece

nie mowie o tresci - bo do tej to ciezko dotrzec
- ale o wydaniu (a wydanie najnowsze z PWN)

- papier wyglada jak sniadaniowy, tak cienki ze przebijaja litery z sasiedniej kartki !
- taka niby dobra ksiazka, wszedzie polecaja, a klejona ... jak ona ma wygladac po roku ? dwuch ?
- okladka takiej grubosci jak w lepszych ksiazkach kartki w srodku
- czcionka w srodku fatalna ! - po otwarciu wyglada wszytsko jak pisane na maszynie i odbite na lipnym ksero - znaki pierwiaska to wygladaja jak by je ktos od linijki rysowal
- spisu tresci brak - naprozno szukac spisu rozdzialow, ze np. na 128 stronie zaczynaja sie zbiory a 200 stron pozniej całki
- fatalny uklad - wszytsko zlane ze soba, nie ma wyroznionych rozdzialow, nie ma wyroznionych przykladow, nie ma wyroznionych rozwiazan jak i przykladowych zdanan !
wszytsko bez zadnych odstepow, wszytsko jedna czcionka i jednym rozmiarem ! Wykresy tez jak by recznie rysowane

a z tylu pisze "ksiazka dla studentow matematyki i nauk przyrodniczych uniwersytetow i wyzszych uczelnie tehnicznych, jak i studentow akademi ekonomicznych i wyzszych szkol pedagogicznych" (dokladnie tak pisze, przecinkow nie pominolem)
- WIEC dla kogo ona w koncu jest ? 10in1

po paru minutach z ta ksiazka bola mnie oczy i mam dosc wszystkiego ??:
mms
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 21 razy

"Analiza matematyczna..." - Krysicki, Włodarski

Post autor: mms »

Spis treści jest tutaj:
invx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 8 paź 2006, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: XYZ
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

"Analiza matematyczna..." - Krysicki, Włodarski

Post autor: invx »

czyli trzeba go sobie wydrukowac i dolaczyc do ksiazek
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

"Analiza matematyczna..." - Krysicki, Włodarski

Post autor: Rogal »

invx, cytując mądrość narodową "pierdolicie Hipolicie".
Spis rzeczy jest na końcu, papier normalny, czcionka zwykłej wielkości, pierwiastki standardowe. Me wydanie (PWN) z 2006, acz osobiście zanim ją miałem uczyłem się z takiego wydania z lat siedemdziesiątych i dochodzę do wniosku, że Ty to posiadasz chyba ksero ksera będącego kserem marnej jakości i produkujesz się tu zajmując miejsce w bazie danych.
kacperek29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 lis 2007, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

"Analiza matematyczna..." - Krysicki, Włodarski

Post autor: kacperek29 »

Planowałem zakupić te książki, ale przyznaje, że pinia Hania_87 mocno mnie zniechęciła.
Awatar użytkownika
Mapedd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 299
Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 33 razy

"Analiza matematyczna..." - Krysicki, Włodarski

Post autor: Mapedd »

wiec lepiej kup, ja przerobilem mase zadan z tej ksiazki (wydanie 2005) I nie znalazlem bledow, jesli chcesz sie nauczyc liczyc na analizie to to jest ksiazka dla ciebie,
UNIX_admin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 32 razy

"Analiza matematyczna..." - Krysicki, Włodarski

Post autor: UNIX_admin »

Krysicki, Wlodarski to zdecydowanie najlepsza ksiazka z zakresu analizy dla studentow I roku oraz uczniow klas maturalnych. jej najwiekszym atutem jest to, ze adresowana jest do "zwyklych ludzi". Jesli ktos studiuje matematyke (np na mimuw lub minipw) to ksiazka ta przyda mu sie tylko przez pierwszy semestr, ale dla studentow informatyki, ekonomii i pokrewnych moze byc uzyteczna przez dluzszy czas. Ja korzystalem z wydania z roku 1978 i na jakosc druku nie narzekam, poszarzale kartki mi nie przeszkadzaja.

jesli ktos nie jest biegly w zagadnieniach z zakresu analizy matematycznej to powinien zaczac od tej ksiazki, a nie np od "Rachunku rozniczkowego i calkowego" Skorskigo [BM 28], czy chocby Kuratowskiego [BM 22].
ODPOWIEDZ