czy da się w jakiś sposób zrobić w Mathcadzie tak, zeby wyświetlał rozwinięcie jakiegoś wzoru który mu zdefiniowałem ale w liczbach? Chodzi mi o to żeby nie podawał mi od razu wyniku
Dla jasności chodzi mi o coś takiego np. :
definiuję sobie a:=5 b:=4 c:=6 d:=a*b+c
chcę otrzymać wynik w takiej postaci d=5*4+6
Mathcad rozwinięcie symbolu
Mathcad rozwinięcie symbolu
Da się pogrupować wyrazy.
Symbolics => Factor.
W takim przypadku otrzymasz:
d=2*13
Obawiam się, że inna opcja nie jest możliwa.
Symbolics => Factor.
W takim przypadku otrzymasz:
d=2*13
Obawiam się, że inna opcja nie jest możliwa.
Mathcad rozwinięcie symbolu
hej,
a możesz opisać jak dokładnie zrobić to grupowanie bo chyba nie do końca rozumiem jak to należy zrobić
pozdrawiam i dziękuję
a możesz opisać jak dokładnie zrobić to grupowanie bo chyba nie do końca rozumiem jak to należy zrobić
pozdrawiam i dziękuję
Mathcad rozwinięcie symbolu
witam
wykorzystajcie funkcje "EXPLICIT" - jest dosyć dobrze opisana w pomocy.
pozdrawiam
wykorzystajcie funkcje "EXPLICIT" - jest dosyć dobrze opisana w pomocy.
pozdrawiam