Problem z Latexem

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Problem z Latexem

Post autor: max123321 »

Chcę wyświetlić ułamek łańcuchowy przynajmniej do 4-tego piętra, chodzi o rozwinięcie liczby e, ale jak używam zwykłego zagnieżdżonego \frac to znaczy: e=2+\frac{1}{1+\frac{1}{2+\frac{2}{3+\frac{3}{4+...}}}} to te niższe piętra wychodzą strasznie maciupeńkie i prawie nic nie widać (efekt jest taki \(\displaystyle{ e=2+\frac{1}{1+\frac{1}{2+\frac{2}{3+\frac{3}{4+\frac{4}{5+...}}}}}}\)), a zależy mi, żeby przynajmniej do 4 piętra było to duże i dało się swobodnie odczytać. Czy da się to jakoś rozwiązać? Na przykład powiększyć jakoś?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Problem z Latexem

Post autor: a4karo »

Użyj dfrac zamiast frac
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Problem z Latexem

Post autor: max123321 »

\(\displaystyle{ e=2+\dfrac{1}{1+\dfrac{1}{2+\dfrac{2}{3+\dfrac{3}{4+\dfrac{4}{5+...}}}}}}\)

O o to mi chodziło! Dziękuję :)
ODPOWIEDZ