Probuję w LaTeX-ie napisać logarytm z 25 przy podstawie 49 , ale używając indeksu dolnego mogę podstawę logarytmu napisać tylko jednocyfrową.
Jest zadanie:
udowodnij że logarytm z pięciu przy podstawie 7 równa się logarytm z dwudziestu pięciu przy podstawie czterdzieści dziewięć , jasne zadanie chcę umieścić je w sprawdzianie a nie mogę wpisać dwucyfrowej podstawy logarytmu
Podpowiedzcie co zrobić??
logarytm przy podstawie 49
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Re: logarytm przy podstawie 49
\(\displaystyle{ \log_4925}\)
ale
\(\displaystyle{ \log_{49}25}\)
\(\displaystyle{ 7^x=5}\)
\(\displaystyle{ (7^x)^2=5^2}\)
\(\displaystyle{ 49^x=25}\)
ale
\(\displaystyle{ \log_{49}25}\)
\(\displaystyle{ 7^x=5}\)
\(\displaystyle{ (7^x)^2=5^2}\)
\(\displaystyle{ 49^x=25}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 24 lis 2008, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 26 razy
Re: logarytm przy podstawie 49
Dziękuję i BARDZO proszę o podanie /napisanie jak wpisać 49 jako indeks dolny w LaTeX'e
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 24 lis 2008, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 26 razy
Re: logarytm przy podstawie 49
Serdecznie! dziękuję za pomoc . (zapomniałem o nawiasach sześciokątnych )