Wykres w mathematice

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
Radson09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2020, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 1 raz

Wykres w mathematice

Post autor: Radson09 »

Cześć. Mam pytanie jak narysować w mathematice na jednym wykresie te funkcje \(\displaystyle{ y=x*Sqrt(x^2-4),y=0,x=2,x=5}\). Chodzi mi o to, że nie wiem jak okreslić żeby x=2 rysowało sie na x a y=0 na y.
Plot[{x*Sqrt[x^2 - 4],0,2,5 , {x, -5, 5}] , i jak tak wpisuję to wszystkie rysują sie na y.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4106
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1410 razy

Re: Wykres w mathematice

Post autor: Janusz Tracz »

Funkcja Plot bardzo słabo się nadaje z pionowych linii, lepiej działa ContourPlot[{x == 2, x == 5}, {x, -5, 6}, {y, 0, 3}]. Resztę możesz narysować już normalnie Plot[{x*Sqrt[x^2 - 4], 0}, {x, -5, 5}] i aby zobaczyć wykresy wszystkie na raz można to połączyć funkcją Show. W jednej linijce można to zapisać tak:

Kod: Zaznacz cały

Show[{ContourPlot[{x == 2, x == 5}, {x, -5, 6}, {y, 0, 3}] ,  Plot[{x*Sqrt[x^2 - 4], 0}, {x, -5, 5}]}, PlotRange -> {{-5, 5}, {-10, 10}}]
oczywiście wszystkie te parametry sobie poustawiasz jak będziesz chciał. Mam jednak wrażenie (być może nadinterpretuję), że chcesz narysować jakiś obszar całkowania czy coś... wtedy zobacz czy nie przyda Ci się ImplicitRegion.
Radson09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2020, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 1 raz

Re: Wykres w mathematice

Post autor: Radson09 »

Janusz Tracz pisze: 12 maja 2021, o 13:20 Funkcja Plot bardzo słabo się nadaje z pionowych linii, lepiej działa ContourPlot[{x == 2, x == 5}, {x, -5, 6}, {y, 0, 3}]. Resztę możesz narysować już normalnie Plot[{x*Sqrt[x^2 - 4], 0}, {x, -5, 5}] i aby zobaczyć wykresy wszystkie na raz można to połączyć funkcją Show. W jednej linijce można to zapisać tak:

Kod: Zaznacz cały

Show[{ContourPlot[{x == 2, x == 5}, {x, -5, 6}, {y, 0, 3}] ,  Plot[{x*Sqrt[x^2 - 4], 0}, {x, -5, 5}]}, PlotRange -> {{-5, 5}, {-10, 10}}]
oczywiście wszystkie te parametry sobie poustawiasz jak będziesz chciał. Mam jednak wrażenie (być może nadinterpretuję), że chcesz narysować jakiś obszar całkowania czy coś... wtedy zobacz czy nie przyda Ci się ImplicitRegion.


Tak, dokładnie chodzi o wykres obszaru całkowania miedzy tymi krzywymi. Zobacze jak działa ImplicitRegion.
ODPOWIEDZ