problem techniczny z kodem na forum

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
1_magducha_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 21 sty 2021, o 06:42
Płeć: Kobieta
wiek: 29
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

problem techniczny z kodem na forum

Post autor: 1_magducha_1 » 29 sty 2021, o 18:26

Próbuję wymusić na latexie żeby trochę inaczej formatował dowody. Znalazłam podstronę forum, gdzie najpewniej znajdę odpowiedź na moje pytanie. Jednak trudno jest mi z tego skorzystać, bo większość albo każdą komendę kodu widzę tak jakby miała obcięte dwa pierwsze znaki (zamiast "\begin" "egin", zamiast "\newtheorem" "ewtheorem"). Jeśli użyję przycisku "zaznacz cały" [kod] i skopiuję to też niestety kopiuje się tak jak go widzę. Ma ktoś pomysł w czym rzecz?

Będę wdzięczna za pomoc.

a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20408
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 3458 razy

Re: problem techniczny z kodem na forum

Post autor: a4karo » 29 sty 2021, o 18:49

A umieścisz to w jakimś kontekscie?

Dodano po 1 minucie 6 sekundach:
Może spróbuj ręcznie te dwa znaki na początku dopisać?

1_magducha_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 21 sty 2021, o 06:42
Płeć: Kobieta
wiek: 29
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Re: problem techniczny z kodem na forum

Post autor: 1_magducha_1 » 29 sty 2021, o 19:00

Oczywiście próbuję ale wyskakują mi jakieś błędy i nie wiem czy źle klamry rozstawiam, czy gdzieś indziej robię błąd.

Skopiowany kod:

Kod: Zaznacz cały

ewenvironment{proof}{
oindent	extsc{Dowód.}} {
olinebreak[4]hfill$lacksquare$\par}
Ale chciałabym znaleźć źródło problemu, bo trudno mi uwierzyć, że każdy tak widzi te wklejane kody. Ja sprawdziłam na dwóch komputerach i niestety tu i tu jest tak samo.

Dodano po 1 godzinie 3 minutach 56 sekundach:
No dobrze... Więc skonsultowałam to z kilkoma osobami. Zostało sprawdzone na różnych komputerach i przeglądarkach i wszędzie jest tak samo. Naprawdę to tak ma być?

Dodano po 41 minutach 10 sekundach:
Z samym problemem który napotkałam podczas pisania sobie poradziłam. Nie znałam jeszcze \newenvironment.

Jak się człowiek uczy, to trochę czytanie takiego kodu z wybrakowanymi komendami utrudnia sprawę. Zastanawia mnie teraz, czy to ma tak być i to ochrona przed... czymś? :> Nie wiem czym.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2021, o 19:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak tagów [code].

Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 30744
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4894 razy

Re: problem techniczny z kodem na forum

Post autor: Jan Kraszewski » 29 sty 2021, o 20:49

Szczerze mówiąc, to ja dalej niespecjalnie rozumiem, na czym polega problem. Jak chcesz wkleić kod LATeXowy na forum, to go wklejasz i otaczasz tagami [code][/code] (piąty przycisk od lewej nad polem edycji). Nie bardzo rozumiem, dlaczego miałoby "zjadać" jakieś znaki.

JK

Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 67 razy
Pomógł: 262 razy

Re: problem techniczny z kodem na forum

Post autor: Elayne » 29 sty 2021, o 21:46

Podczas przenosin forum część treści uległa deformacji. Przykład: Nowy rozdział w Latex - proszę zwrócić uwagę na listing.
Podaj link do podstrony która Cię interesuje, a moderatorzy mają możliwość tego poprawienia więć jest promyk, że poprawią.

Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 30744
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4894 razy

Re: problem techniczny z kodem na forum

Post autor: Jan Kraszewski » 29 sty 2021, o 22:40

Oczywiście, że poprawią. To powyżej już poprawiłem. Takie rzeczy można zgłaszać tutaj: Źle złożone posty - zgłaszanie do poprawy .

JK

Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 67 razy
Pomógł: 262 razy

Re: problem techniczny z kodem na forum

Post autor: Elayne » 30 sty 2021, o 11:31

Przypuszczam, że większość postów które zawierają listingi lub komendy w tym dziale jest do poprawienia. To zaczyna się od tematu z drugiej strony tego działu: Spis treści i wstęp \(\displaystyle{ }\)

Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 30744
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4894 razy

Re: problem techniczny z kodem na forum

Post autor: Jan Kraszewski » 30 sty 2021, o 12:27

Pewnie tak. Ten wskazany poprawiłem, wszelakoż prosiłbym o zgłaszanie tych postów, które są potrzebne, a nieczytelne. Gdybym miał poprawiać wszystko, czego nie udało się odratować podczas przywracania forum po migracji na nowy silnik, to nie robiłbym nic innego...

JK

1_magducha_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 21 sty 2021, o 06:42
Płeć: Kobieta
wiek: 29
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Re: problem techniczny z kodem na forum

Post autor: 1_magducha_1 » 30 sty 2021, o 13:17

No dobrze. Czyli jeśli dobrze rozumiem, to problem dotyczy tylko starych wpisów. Po prostu 100% (lub blisko 100%) wpisów jakie przeglądałam, miały właśnie wycięte niektóre znaki i początkowo myślałam, że to jakiś mój lokalny problem. Że może kwestia jakiś ustawień czy przeglądarki.

Między innymi z tej podstrony korzystałam:
viewtopic.php?t=383159

I tu np. druga linia kodu to u mnie:

Kod: Zaznacz cały

ewtheorem{thr}{Twierdzenie}[section]
(czyli brakuje "\n" z przodu)

Dziękuję za odpowiedzi.

Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 30744
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4894 razy

Re: problem techniczny z kodem na forum

Post autor: Jan Kraszewski » 30 sty 2021, o 16:13

1_magducha_1 pisze:
30 sty 2021, o 13:17
Między innymi z tej podstrony korzystałam:
viewtopic.php?t=383159
Cały ten wątek jest poprawiony.

JK

ODPOWIEDZ