Mathematica funkcja FindMaximum

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
Tomahachi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 mar 2018, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radecznica

Mathematica funkcja FindMaximum

Post autor: Tomahachi »

Czesc jestem poczatkujacy w mathematice,
chcialem na szybko sobie wyznaczyc ekstrema w przedziale funkcja
\(\displaystyle{ \text{FindMaximum}\left[\left\{x^2+4 x+2 y^2-4 y,\{x,y\}\in \left\{\frac{x^2}{24}+\frac{y^2}{12}\leq 1\right\}\right\},\{x,y\}\right]}\)
niestety nie umiem dojsc w jaki sposob powinienem prawidlowo skonstruować funkcje. bo moj zapis jest nie prawidlowy, grzebalem w dokumentacji ale samodzielnie do niczego sensownego nie doszedlem.
Serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

Re: Mathematica funkcja FindMaximum

Post autor: Lider_M »

W helpie w mathematice masz niemalże taki przykład podany.

Kod: Zaznacz cały

https://reference.wolfram.com/language/ref/FindMaximum.html
ODPOWIEDZ