Latex - problem z czcionką

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
dinx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 22 cze 2020, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24
Podziękował: 3 razy

Latex - problem z czcionką

Post autor: dinx »

Zaczynam pracę w Latexu, ale niestety nie wiem jak zmienić kilka rzeczy. Chodzi mi o to, żeby zmienić czcionkę z pochyłej na prostą w każdym dowodzie i własnościach (żeby nie był pisany italiciem), numeracja twierdzeń i dowodów (najlepiej, żeby definicje się nie numerowały). Mam również pytanie, dlaczego nie działa mi polecenie \proof{}.

Moja preambuła:

Kod: Zaznacz cały

\documentclass[12pt,leqno]{report}
\usepackage[cp1250]{inputenc}
\usepackage{amssymb,amsmath,theorem}
\usepackage{polski}
\usepackage[a4paper, left=3.25cm, right=2.25cm, top=3.5cm, bottom=3.75cm, headsep=1.2cm, footskip=1.5cm]{geometry} 
\usepackage{indentfirst} 
\usepackage{setspace}
\clubpenalty=1000  
\widowpenalty=1000  
\linespread{1.5} 
\date{}

{\newtheorem{deffi}{Definicja}}
\renewcommand{\thedeffi}{\thesection\arabic{deffi}.}
{\newtheorem{przy}{Przykład}}
\renewcommand{\theprzy}{\thesection\arabic{przy}.}
{\newtheorem{lem}{Lemat}}
\renewcommand{\thelem}{\thesection\arabic{lem}.}
{\newtheorem{uwaga}{Uwaga}}
\renewcommand{\theuwaga}{\thesection\arabic{uwaga}.}
{\newtheorem{wla}{Własność}}
\renewcommand{\thewla}{\thesection\arabic{wla}.}
{\newtheorem{twr}{Twierdzenie}}
\renewcommand{\thetwr}{\thesection\arabic{twr}.}

\renewcommand{\thesection}{\arabic{section}.}
\renewcommand{\thesubsection}{\arabic{subsection}.}

\newtheorem{dow}{Dowód.}
\renewcommand{\thedow}
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22234
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: Latex - problem z czcionką

Post autor: a4karo »

Poczytaj o poleceniu \theoremstyle

Informacje o numerowaniu znajdziesz w necie
ODPOWIEDZ