Szukanie rozwiązania wielu zmiennych- szukam programu

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
warezjasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 lip 2018, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 1 raz

Szukanie rozwiązania wielu zmiennych- szukam programu

Post autor: warezjasz »

Witam Forumowiczów.

Z góry przepraszam jeśli temat wstawiam w nieodpowiednim dziale.

Szukam programu który znajdzie mi wartość wielu zmiennych.
Na przykład:
30+40x+12y=120\\
40+15x+16y+20z = 300
A jeśli nie będzie możliwe znalezienie tych wartości, żeby została podane najbliższe wartości.

Znalazłem coś takiego, może znacie jeszcze inne programy/strony:

Kod: Zaznacz cały

https://www.wolframalpha.com/input/?i=systems+of+equations+calculator&assumption=%7B%22F%22%2C+%22SolveSystemOf3EquationsCalculator%22%2C+%22equation1%22%7D+-%3E%2220%2B30x%3D40%22&assumption=%22FSelect%22+-%3E+%7B%7B%22SolveSystemOf4EquationsCalculator%22%7D%7D&assumption=%7B%22F%22%2C+%22SolveSystemOf3EquationsCalculator%22%2C+%22equation2%22%7D+-%3E%2230%2B15x%2B20y%3D55%22&assumption=%7B%22F%22%2C+%22SolveSystemOf3EquationsCalculator%22%2C+%22equation3%22%7D+-%3E%2240%2B15x%2B30y%2B40z%3D100%22


Szykuję klucz pod wyceny który przyda mi się w pracy.

Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2020, o 15:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Szukanie rozwiązania wielu zmiennych- szukam programu

Post autor: Janusz Tracz »

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=8gtE-PZBi70
nie potrzeba internetu, ale od Wolframa trudno znaleźć coś lepszego. Możesz też spróbować sam napisać taki program w jakimś języku programowania, stosunkowo łatwo zaprogramować rekurencyjne rozwiązywanie wyznaczników.
ODPOWIEDZ