[LATEX] kwadrat konczacy dowod na samym koncu linii

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
degel123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 23 lis 2014, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 64 razy

[LATEX] kwadrat konczacy dowod na samym koncu linii

Post autor: degel123 »

Cześć mam problem z usytuowaniem czarnego kwadratu (lacksquare) kończącego dowód na samym końcu linii. Chciałbym aby tak było zarówno w trybie matematycznym jak i zwykłym. Wiadomo ze moge przesunac komenda hspace{} ale chyba jest inne rozwiazanie? Bede wdzieczny za pomoc.
szw1710

Re: [LATEX] kwadrat konczacy dowod na samym koncu linii

Post autor: szw1710 »

Najlepiej używać klasy amsmath:

usepackage{amsmath}

Zastosuj styl amsmath:

Kod: Zaznacz cały

usepackage{amsmath}

enewcommand{qedsymbol}{$lacksquare$}

Kod: Zaznacz cały

egin{proof}
 Twój dowód
end{proof}
degel123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 23 lis 2014, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 64 razy

Re: [LATEX] kwadrat konczacy dowod na samym koncu linii

Post autor: degel123 »

szw1710 pisze:Najlepiej używać klasy amsmath:

usepackage{amsmath}

Zastosuj styl amsmath:

Kod: Zaznacz cały

usepackage{amsmath}

enewcommand{qedsymbol}{$lacksquare$}

Kod: Zaznacz cały

egin{proof}
 Twój dowód
end{proof}
Pakiet to chyba amsthm? Teraz mi działa tylko ta komenda pisze mi dowód kursywą i nie podrubiony a chciałbym żeby napis Dowód był napisany normalnie i pogrubiony. Na pewno da rade to zmienic tylko jak?

-- 27 maja 2019, o 12:14 --

komenda hfill dziala ale nie gdy jestem w trybie matematycznym

-- 27 maja 2019, o 17:10 --

No nie moge po prostu, jedno sie uda to drugie sie zepsuje. Już wiem jak zmienić czcionke dowodu na pogrubiona: pakiet amsthm+ komenda
enewenvironment{proof}{{fseries Dowód.}}{qed}


ALE gdy dodaje ten pakiet to automatycznie psuja mi sie wszystkie twierdzenia, definicje i wlasnosci. Takie mam pakiety i komende:

Kod: Zaznacz cały

documentclass[a4paper,12pt]{article}

usepackage{amsthm}
usepackage{graphicx}
usepackage{geometry}
usepackage{tabularx}
usepackage{amssymb}
usepackage{amsmath}
usepackage[T1]{fontenc}
usepackage[polish]{babel}
usepackage[utf8]{inputenc}
usepackage{lmodern}
selectlanguage{polish}

ewtheorem{defi}{Definicja}[section]

ewtheorem{tw}[defi]{Twierdzenie}

ewtheorem{uw}[defi]{Uwaga}

ewtheorem{lem}[defi]{Lemat}

ewtheorem{wl}[defi]{Własność}

ewtheorem{prz}[defi]{Przykład}


umberwithin{equation}{section}

ewgeometry{tmargin=2.5cm, bmargin=2.5cm, lmargin=3.5cm, rmargin=2.5cm}
makeatletter

enewenvironment{proof}{{fseries Dowód.}}{qed}

enewcommand{qedsymbol}{$lacksquare$}
i dokumencie pisze sobie:
egin{tw}[Euler]
tresc
end{tw}


i zanim dodalem pakiet amsthm to normalnie mi wyswietlalo pogrubione twierdzenie i napis Euler tez byl pogrubiony. Po dodaniu pakietu tylko twierdzenie jest pogrubione a Euler w nawiasie jest zwykly + po nawiasie pojawia sie kropka ktorej tez nie chce Po usunieciu pakietu wszystko wraca do normy ale znowu nie mam srodowiska proof -- 27 maja 2019, o 21:48 --Problem rozwiązany ostatnią linijkę dowodu napisalem nie w trybie matematycznym a w equation i otagowalem kwadratem.
ODPOWIEDZ