Odstępy między słowami

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
El3na
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 kwie 2019, o 15:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Odstępy między słowami

Post autor: El3na »

W jaki sposób zrobić odstępy między wyrazami gdy np.:

\(\displaystyle{ \phi: {R}^2 \to {R} zadane wzorem \phi (x_{1} , x_{2} ) ...}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34329
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Odstępy między słowami

Post autor: Jan Kraszewski »

Np tak:

\(\displaystyle{ \phi: \mathbb{R}^2 \to \mathbb{R}\mbox{ zadane wzorem }\phi (x_{1} , x_{2} ) ...}\)

phi: mathbb{R}^2 o mathbb{R}mbox{ zadane wzorem }phi (x_{1} , x_{2} ) ...

No ale jeśli chodzi Ci o forum, to tak:

\(\displaystyle{ \phi: \mathbb{R}^2 \to \mathbb{R}}\) zadane wzorem \(\displaystyle{ \phi (x_{1} , x_{2} ) ...}\)

JK
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Odstępy między słowami

Post autor: VirtualUser »

\(\displaystyle{ x^2 = 0 \text{ wtedy i tylko wtedy } x = 0}\)
x^2 = 0 ext{ wtedy i tylko wtedy } x = 0-- 7 maja 2019, o 22:34 --Za pomocą mbox nie zapewniasz prawidłowego odstępu ani czcionki.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34329
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Odstępy między słowami

Post autor: Jan Kraszewski »

No ale nie znamy kontekstu. Jeśli chodzi o forum, to do tekstu w ogóle nie używamy \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a.

JK
ODPOWIEDZ