latex wyrownanie tekstu w klamrze
-
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 64 razy
latex wyrownanie tekstu w klamrze
Czesc mam problem zeby ladnie to zapisac w latexu:
\(\displaystyle{ \alpha_j=
\begin{cases}
(-1)*A \qquad\text{dla}\qquad j=22 \\ 0 \qquad\text{dla}\qquad j\neq 22
\end{cases}}\)
liczby sa zmyslone zalezy mi na tym zeby:
-"dla" w obu przypadkach bylo idealnie wysrodkowane czyli zeby byly bezposrednio pod soba
-tak samo \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ (-1)*A}\) było wyśrodowane względem siebie
Bede wdzieczny za pomoc
\(\displaystyle{ \alpha_j=
\begin{cases}
(-1)*A \qquad\text{dla}\qquad j=22 \\ 0 \qquad\text{dla}\qquad j\neq 22
\end{cases}}\)
liczby sa zmyslone zalezy mi na tym zeby:
-"dla" w obu przypadkach bylo idealnie wysrodkowane czyli zeby byly bezposrednio pod soba
-tak samo \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ (-1)*A}\) było wyśrodowane względem siebie
Bede wdzieczny za pomoc
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Re: latex wyrownanie tekstu w klamrze
Tak?
\(\displaystyle{ \alpha_j=\left\{\begin{array}{ccl} (-1)\cdot A & \mbox{dla} & j=22\\ 0 & \mbox{dla} & j\neq 22\end{array}\right.}\)
Kod:
\(\displaystyle{ \alpha_j=\left\{\begin{array}{ccl} (-1)\cdot A & \mbox{dla} & j=22\\ 0 & \mbox{dla} & j\neq 22\end{array}\right.}\)
Kod:
Kod: Zaznacz cały
alpha_j=
left{egin{array}{ccl}
(-1)cdot A & mbox{dla} & j=22\
0 & mbox{dla} & j
eq 22
end{array}
ight.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: latex wyrownanie tekstu w klamrze
Jeszcze prostsza jest struktura
\(\displaystyle{ \alpha_j=\begin{cases}
(-1)\cdot A & \text{dla} \quad j=22\\
0 & \text{dla} \quad j\neq 22
\end{cases}}\)
Kod: Zaznacz cały
alpha_j=
egin{cases}
(-1)cdot A & ext{ dla } j=22\
0 & ext{ dla } j
eq 22
end{cases}
(-1)\cdot A & \text{dla} \quad j=22\\
0 & \text{dla} \quad j\neq 22
\end{cases}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: latex wyrownanie tekstu w klamrze
Ale wtedy nie ma wyśrodkowania w lewej kolumnie...a4karo pisze:Jeszcze prostsza jest struktura
JK
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: latex wyrownanie tekstu w klamrze
a4karo pisze:A czemu ma być?
JKdegel123 pisze:-tak samo \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ (-1)*A}\) było wyśrodowane względem siebie
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: latex wyrownanie tekstu w klamrze
Przejrzałem parę książek. Niektórzy stosują wyśrodkowanie lewej części, niektórzy równają do lewej.
Nie spotkałem się z równaniem środkowej kolumny: ta zawsze jest rónana do lewej, aby opisy warunków znajdowały się w tym samym miejscu.
Środowisko egin{cases}...end{cases} zostało wprowadzona w pakietach AMS, któe do pewnego stopnia są wyrocznią dla matematycznej składni
Nie spotkałem się z równaniem środkowej kolumny: ta zawsze jest rónana do lewej, aby opisy warunków znajdowały się w tym samym miejscu.
Środowisko egin{cases}...end{cases} zostało wprowadzona w pakietach AMS, któe do pewnego stopnia są wyrocznią dla matematycznej składni
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: latex wyrownanie tekstu w klamrze
a4karo, ależ oczywiście. Ale skoro degel123 miał akurat takie pytanie...
JK
JK