Derive - rozwiązywanie układu równań różniczkowych

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
Kot Sylwester
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 gru 2018, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Derive - rozwiązywanie układu równań różniczkowych

Post autor: Kot Sylwester »

Witam

Mam zadanie: "Opracować program do rozwiązania układu równań różniczkowych, opisującego układ mechaniczny pokazanego na rysunku" (wiem że nie po polsku, ja tylko przepisuję treść:)).

Równanie:
\(\displaystyle{ my''_{2} + k_{s}y_{2} = f(t)}\)
\(\displaystyle{ k_{v}y'_{1} - k_{v}y'_{2} = f(t)}\)

"Dane do programu są następujące:

- współczynnik \(\displaystyle{ k_v}\)
- współczynnik \(\displaystyle{ k_s}\)
- warunek początkowy \(\displaystyle{ y(0)=0}\)
- przesunięcie \(\displaystyle{ x(t)=1(t)}\)"

Wszystko trzeba wykonać w Derive. Co udało mi się wykonać, to schemat blokowy (prowadzący powiedział, że dobrze), oraz to policzyć (podobno też dobrze). Dalej w Derive'ie mam coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

1. y1 := Real
2. y2 := Real
3. y21 := Real
4. kv := 1
5. ks := 1
6. m := 1
7. a := ks/m
8. b := 1/m
9. c := 1/kv
10. x(t) := 1         <= tego nie rozumiem, wstawiłem za namową prowadzącego;P
11. EXTRACT_2_COLUMNS(ITERATES([t + h, y21 + (b·x(t) - a·y2)·h, y2 + y21·h, y1 + (c·x(t) + y21)·h]), [h, y, y1, y21], [0, 0, 0, 0], n, 1, 2)         <= tego nie jestem najbardziej pewien
Co potrzebuję, to wskazówki co z tym dalej zrobić... Trafiłem na ścianę, punkt 11 albo liczy mi pół dnia (i wywala pamięć), albo nie liczy nic, a powinien rysować jakiś wykres. Z Derive'a mieliśmy bardzo mało godzin (wykładowca jest jedną nogą na emeryturze, jakieś 10 lat za późno;P) i naprawdę tylko tyle udało mi się zrobić własnymi siłami. Nie wiem nawet czy dobrze zapisałem tego ITERATESA;/
Ostatnio zmieniony 3 gru 2018, o 22:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ