Octave error plotpv

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
shephia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 lis 2018, o 14:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Octave error plotpv

Post autor: shephia »

Witam,
proszę o pomoc. Po skompilowaniu takiego skryptu:

Kod: Zaznacz cały

P = [2 3 6 -2 -1 -3; 2 6 4 -2 -6 5];
T = [1 1 1 0 0];
W = rand(0,1);
b = rand(0,1);
e = -1;

plotpv(P, T)

   while(e ~= 0)
    for i =1 : length(T)
      wyn = W*P(:, i)+b;
        if wyn>0
          y=1;
        else
          y=0;
     end
e = T(i) - y;
   if e ~= 0
      disp('Zmiana wagi')
      stare_W = W;
      stare_b = b;
      W = stare_W + (e*P(:, i)');
      b = stare_b + e;
    end
  end
end
plotpc(W, b)
mam następujący komunikat o błędzie:

error: 'plotpv' undefined near line 7 column 1
error: called from
perceptron2 at line 7 column 1


Korzystam z Octave 4.2.1.
gdzie tkwi problem?
Ostatnio zmieniony 6 lis 2018, o 14:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak tagów [code].
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Octave error plotpv

Post autor: janusz47 »

Zamiast "plotpv" "plot".
shephia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 lis 2018, o 14:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Octave error plotpv

Post autor: shephia »

Niestety to nie rozwiązuje problemu.
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Octave error plotpv

Post autor: mdd »

Sprawdź rozmiary argumentów funkcji plot().
shephia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 lis 2018, o 14:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Octave error plotpv

Post autor: shephia »

Cały czas ten sam błąd.
Nawet jak wpisuje w Octave przykład z dokumentacji, to wyrzuca ten sam błąd

Kod: Zaznacz cały

p = [0 0 1 1; 0 1 0 1];
t = [0 0 0 1];

plotpv(p,t)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Octave error plotpv

Post autor: janusz47 »

Mam tą samą wersję programu Octave 4.2.1.

Korzystając z funkcji "plot(p, v) nie "plotpv," otrzymuję wykres prostej w układzie współrzędnych.

Kod: Zaznacz cały

                                                                                                                                                                                            
>> p=[0 0 0 1; 0 1 0 1]
p =

   0   0   0   1
   0   1   0   1

>> t =[0 0 0 1]
t =

   0   0   0   1

>> plotpv(p,t)
error: 'plotpv' undefined near line 1 column 1
>> plot(p,t)
shephia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 lis 2018, o 14:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Octave error plotpv

Post autor: shephia »

To nie jest prawidłowy wykres. Chodzi o wykres perceptronu.

Wygląda to tak:
... lotpv.html
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Octave error plotpv

Post autor: janusz47 »

Rozumiem, ale nie skompilowałem Pani program tylko użyłem dwie jego instrukcje do "plot".
ODPOWIEDZ