[R] Symulacja Monte Carlo

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
secter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 6 lip 2017, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stąporków
Podziękował: 9 razy

[R] Symulacja Monte Carlo

Post autor: secter »

Dzień dobry!
Mam taki problem. Za pomocą symulacji Monte Carlo mam obliczyć prawdopodobieństwo tego, że suma oczek wyrzuconych dwóch rzetelnych kostek wynosi co najmniej \(\displaystyle{ 5}\) i jest mniejsza od \(\displaystyle{ 10}\). Potrafię wykonać taką symulację tylko z jednym warunkiem np:

Kod: Zaznacz cały

zdarzsprz = function(k){ apply(matrix(sample(1:6, 2*k, replace=TRUE), nrow=2), 2, sum)>=5}


Jak do tego dodać warunek, że suma ma być również mniejsza od \(\displaystyle{ 10}\)?
Ostatnio zmieniony 16 sie 2018, o 23:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Re: [R] Symulacja Monte Carlo

Post autor: Igor V »

Np tak:

Kod: Zaznacz cały

zdarzsprz = function(k){ 
    x <- matrix(sample(1:6, 2*k, replace=TRUE), nrow=2)
    apply(x, 2, sum) >=5 & apply(x, 2, sum) < 10
}
ODPOWIEDZ