[Mathematica] Złożona całka oznaczona na symbolach

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

[Mathematica] Złożona całka oznaczona na symbolach

Post autor: StudentIB »

Witam,

mam problem z rozwiązaniem takiej całki:

\(\displaystyle{ u = \int\limits_{0}^{\pi / 2} \left [\frac{P r^{2} \sin^{2} \varphi}{EA e r}+\frac{P \sin^{2} \varphi}{EA}-\frac{P r \sin^{2} \varphi}{EA r}+k \frac{P \cos^{2} \varphi}{GA} \right] r \ d \varphi}\)

w programie Mathematica.

Wpisałem funkcję pod całką przy pomocy tych opcji z asystenta (ułamek dziesiętny itd.) żeby było czytelniej, ale kod ma taką postać:

Kod: Zaznacz cały

Integrate[(((P*r^2*(Sin^2)[[Phi]])/([CapitalEpsilon]*A*z*r)) + ((
     P*(Sin^2)[[Phi]])/([CapitalEpsilon]*A)) - ((
     P*r*(Sin^2)[[Phi]])/([CapitalEpsilon]*A*r)) + (k*(
      P*(Cos^2)[[Phi]])/(G*A)))*r , {[Phi], 0, ([Pi]/2)}]
Litery \(\displaystyle{ E}\) oraz \(\displaystyle{ e}\) zastąpiłem w programie odpowiednio dużą literą epsilon i małą literą z żeby nie potraktował ich jako liczby Eulera.

Problem polega na tym, że nie podaje mi pełnego wyniku. Tzn. chciałbym, żeby program policzył całkę z tego i podstawił granicę a następnie uprościł i podał ostateczny wynik. Jak mu to nakazać ?

Z góry dziękuję za pomoc
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

Re: [Mathematica] Złożona całka oznaczona na symbolach

Post autor: squared »

Mi wyszło ładnie:

Kod: Zaznacz cały

Integrate[((P*r^2*Sin[phi]^2)/(B*A*F*r) + (P*Sin[phi]^2)/(B*A) - (P*r*
       Sin[phi]^2)/(B*A*r) + k*P*Cos[phi]^2/(G*A)) r, {phi, 0, Pi/2}]
Rezultat:

Kod: Zaznacz cały

(P [Pi] r (B F k + G r))/(4 A B F G)
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: [Mathematica] Złożona całka oznaczona na symbolach

Post autor: StudentIB »

Dziękuję bardzo. Chyba jednak lepiej nie korzystać z tych funkcji z math assistant, bo coś nie chce liczyć jak się wpisze w tej formie.
ODPOWIEDZ