Dziwne odstępy w LaTeXu

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
aga285
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 28 sty 2015, o 20:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dom

Dziwne odstępy w LaTeXu

Post autor: aga285 »

Piszę prace w latexie i mam problem z dwoma sprawami.
1)

Kod: Zaznacz cały

\chapter{}
\section{}
...
\newpage
\begin{center}
\textbf{FUNKCJA}\\
\end{center}
W tym przypadku napis 'FUNKCJA' nachodzi mi na linie, która oddziela nazwę obecnego rozdziału od właściwego tekstu. Nie mam pojęcia dlaczego, bo na następnej stronie ma mam w ten sam sposób zdefiniowany inny napis i tam już jest zachowany odpowiedni odstęp. Jak to naprawić? Próbowałam '\\', '\newline', ale wyrzuca mi błąd 'There is no line here to end'.

2)

Kod: Zaznacz cały

\chapter{}
\section{}

\begin{definicja}[]\cite[]{}
\begin{eqnarray}\label{}
\end{eqnarray}
\end{definicja}
(*)
Powyższa całka...
Tutaj natomiast w miejscu (*) dostaje około pięciocentymetrowy odstęp. Z czego to wynika? Jak to naprawić? :(

Wklejam również preambułę:

Kod: Zaznacz cały

\documentclass[11pt, oneside]{amsbook}
\usepackage{setspace}
\usepackage{amssymb} 
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{polski}
\usepackage[utf8]{inputenc} 
\usepackage{graphicx}
\newtheorem{twr}{TWIERDZENIE}[chapter]
\newtheorem{lemat}[twr]{LEMAT}
\theoremstyle{definition}
\newtheorem{definicja}[twr]{DEFINICJA}
\newtheorem{obserwacja}[twr]{OBSERWACJA}
\newtheorem{uwaga}[twr]{UWAGA}
\newtheorem{przyklad}[twr]{PRZYKŁAD}
\newtheorem{wniosek}[twr]{WNIOSEK}
\newtheorem{fakt}[twr]{FAKT}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{wrapfig}
\usepackage{hyperref}
\onehalfspacing
\setcounter{page}{0}
\usepackage{url}
\usepackage{fancyhdr}
\usepackage{enumerate}
 \usepackage{graphicx}
 \usepackage{booktabs}
\cfoot{\thepage}
\numberwithin{equation}{chapter}
\renewcommand{\thetwr}{\arabic{chapter}.\arabic{section}.\arabic{twr}}

\pagestyle{fancy}\cfoot{\thepage}
\setlength{\parindent}{0mm}

\newcommand{\linia}{\rule{\linewidth}{0.5mm}}
i poza nią mam coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

\tableofcontents
\let\cleardoublepage\clearpage 
\pagestyle{myheadings} \markboth{}{} 
\fancyhead[LE]{\slshape \rightmark} % Podrozdział o ile, drukowanie 2 stronne
\fancyhead[RE]{}
\fancyhead[RO]{\slshape \leftmark} % Rozdział
\fancyhead[LO]{}
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2018, o 00:04 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Ty możesz pisać tylko w LaTeXu. Tytuły wątków i zdania rozpoczynaj od wielkiej litery
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Re: Dziwne odstępy w LaTeXu

Post autor: athame »

Na początek: wczytujesz 14 pakietów. Napisz, o których z nich nie wiesz do czego służą (lub jak działają).

Flaga E w fancyhead nie zadziała z opcją globalną oneside. Jedne implementacje \(\displaystyle{ \TeX}\)-a zgłoszą ostrzeżenie, inne nie dokończą kompilacji.

Pakiety takie jak polski, czy hyperref nie mogą być wczytywane byle kiedy. Kolejność pakietów ma znaczenie. Przy wstawianiu w przypadkowe miejsca tracimy kontrolę nad składem.

Po odtworzeniu przytoczonego kodu nie zauważyłem żadnego z wymienionych problemów. Wszystko jest OK.
ODPOWIEDZ