Spis treści i wstęp [LaTeX]

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
primax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 20 paź 2016, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Spis treści i wstęp [LaTeX]

Post autor: primax »

Witam serdecznie, mam drobny problem z dokumentem napisanym w LaTeX-u. Mianowicie zasygnalizowałem, że chcę spis treści ableofcontents, a następnie dodałem wstęp w taki sposób, aby był on widoczny w spisie
section*{Wstęp}
addcontentsline{toc}{section}{Wstęp}
.
Problem polega na tym teraz, że na górze strony w nagłówku widnieje napis "Spis treści" przy ... wstępie. Chciałbym, żeby tam było napisane wstęp, a nie chcę dodawać nowego rozdziału jako wstęp. Proszę o pomoc.
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Re: Spis treści i wstęp [LaTeX]

Post autor: athame »

Opisany problem jest dla mnie niejasny. Odtworzyłem to w uproszczonym pliku i działa zgodnie z oczekiwaniami.

Jeśli chcesz mieć „Wstęp” w spisie treści na poziomie rozdziału, to dodaj go instrukcją:

Kod: Zaznacz cały

\addcontentsline{toc}{chapter}{Wstęp}
Oczywiście po:

Kod: Zaznacz cały

\section*{Wstęp}
primax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 20 paź 2016, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Re: Spis treści i wstęp [LaTeX]

Post autor: primax »

Wszystko się zgadza, ale zobacz że jeśli zrobię coś takiego to na górze mam "Spis treści" jako nazwa (rozdziału?)
Link nie działa
Ostatnio zmieniony 5 lip 2019, o 00:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Re: Spis treści i wstęp [LaTeX]

Post autor: athame »

Pokaż całą preambułę, najlepiej razem z tym wstępem (treść możesz podmienić). Ewidentnie masz coś nie tak z ustawieniami. U mnie wygląda to inaczej.
primax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 20 paź 2016, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Re: Spis treści i wstęp [LaTeX]

Post autor: primax »

Kod: Zaznacz cały

\documentclass[12pt,a4paper,oneside]{book}

% tak adaptujemy program do pisania, wyświetlania i drukowania polskich znaków
%\usepackage[latin2]{inputenc}   % dla ISO-8859-2
\usepackage[cp1250]{inputenc}    % dla Win-1250
%\usepackage[MeX]{polski}        % używane są fonty PL (MeX=OT4+plmath)
\usepackage[T1,plmath]{polski}   % używane są fonty EC; zdefiniowane polskie <=/>=
\usepackage{graphicx} 
\usepackage{indentfirst}         % robi wcięcie w pierwszym akapicie
%\usepackage{showlabels}

\usepackage{amsfonts} % czcionki
\usepackage{amssymb}  % i symbole matematyczne
\usepackage{amsmath}  % oraz parę innych przydatnych rzeczy
\newcommand\norm[1]{\left\lVert#1\right\rVert}


% manipulując poniższymi ustawieniami możemy zmieniać marginesy
% uwaga: ujemne wartości są dopuszczalne
\textheight 22.2cm           % wysokość kolumny tekstu
\textwidth 15.3cm            % szerokość kolumny tekstu
\topmargin 0cm               % górny margines
\oddsidemargin 0.55cm        % lewy margines
\evensidemargin 0cm          % lewy margines dla lewej strony

%\def\baselinestretch{1.1}   % zmienia odległość między wierszami,
\linespread{1.4}             % czyli interlinia

\setlength\arraycolsep{2pt} % zmienia odległość między kolumnami tabeli
% oraz w środowiskach \eqnarray i \eqnarray*

% poniższe polecenie można wykorzystywać zamiast \cleardoublepage
% w dokumentach dwustronnych w celu dodania pustej strony parzystej
% (na przykład przed kolejnymi rozdziałami)
\def\myclearlastpage{\clearpage{\pagestyle{empty}\cleardoublepage}}

% prostowanie nawiasów
\newcommand{\nawias}[1]{\textnormal{(}#1\textnormal{)}}
\def\myeqref#1{\textnormal{(\thechapter.\ref{#1})}}

% #1 nad symbolem =
\def\rowne{\,\mathop{=}\nolimits}
\def\rownedef[#1]{\rowne\limits^{\mathrm{#1}}\,}

% definicje operatorów matematycznych
\def\conv{\mathop{\rm conv}\nolimits}
Tak wygląda moja preambuła, dalej mam definicje środowisk typu Twierdzenie.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2018, o 20:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Re: Spis treści i wstęp [LaTeX]

Post autor: athame »

U mnie wygląd to tak:

Link nie działa

Wiec, albo masz inną preambułę niż przytoczona, albo wkleiłeś po prostu za mało.

Poza tym nadal nie wiem co chcesz osiągnąć. W klasie book spis treści traktowany jest jak osobny rozdział, który nie jest uwzględniany w samym spisie. Jeśli chcesz mieć wstęp na oddzielnej stronie, to (przy tej preambule) wymuś złamanie strony po spisie treści (clearpage).
Ostatnio zmieniony 5 lip 2019, o 00:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
FikiMiki94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 8 razy

Spis treści i wstęp [LaTeX]

Post autor: FikiMiki94 »

Jak została sytuacja rozwiązana ? Mam ten sam problem.
ODPOWIEDZ