LaTeX - gwiazdka przy numerze zadania

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
Awatar użytkownika
kristoffwp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 688
Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko - Biała
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 88 razy

LaTeX - gwiazdka przy numerze zadania

Post autor: kristoffwp »

Dobry wieczór

W jaki sposób mogę uzyskać w \(\displaystyle{ \LaTeX}\)u ładny efekt gwiazdki przy numerze zadania? (zadanie na ocenę celującą na sprawdzianie)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22220
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3756 razy

Re: LaTeX - gwiazdka przy numerze zadania

Post autor: a4karo »

Ponieważ nie piszesz jak tworzysz zadania, to trudno podać pomysł na rozwiązanie
Może tak:
Zadanie \(\displaystyle{ 27^*}\)Zadanie $27^*$

To oczywiście nie jest rozwiązanie zgodne z duchem LaTeXa
Awatar użytkownika
kristoffwp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 688
Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko - Biała
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 88 razy

Re: LaTeX - gwiazdka przy numerze zadania

Post autor: kristoffwp »

Chodziło mi raczej o otoczenie enumerate. Sądziłem, że jest gdzieś opcja dodania ładnej gwiazdki....
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4079
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1396 razy

Re: LaTeX - gwiazdka przy numerze zadania

Post autor: Janusz Tracz »

Ale znaczkiem gwiazdki czyli trudnego zadania może być wszystko właściwie.

\(\displaystyle{ \diamondsuit\diamondsuit\diamondsuit}\)

\(\displaystyle{ \blacklozenge\blacklozenge\blacklozenge}\)

\(\displaystyle{ \clubsuit\spadesuit\bigstar}\)
piobury
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 15 lip 2014, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz

Re: LaTeX - gwiazdka przy numerze zadania

Post autor: piobury »

A czy wie ktoś jak dodać gwiazdkę po numerze w środowisku theorem?
Chciałbym otrzymać coś postaci:
Zadanie 24
Zadanie 25*
Zadanie 26*
Awatar użytkownika
Rusek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 maja 2018, o 00:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok

Re: LaTeX - gwiazdka przy numerze zadania

Post autor: Rusek »

kristoffwp pisze: 19 kwie 2018, o 21:53 Dobry wieczór

W jaki sposób mogę uzyskać w \(\displaystyle{ \LaTeX}\)u ładny efekt gwiazdki przy numerze zadania? (zadanie na ocenę celującą na sprawdzianie)
Hej, tu znajdziesz rozwiązanie:

Kod: Zaznacz cały

https://tex.stackexchange.com/questions/121280/how-to-make-star-exercise-and-its-environment-answer


czyli:

Kod: Zaznacz cały

\documentclass{book}
\usepackage{amsfonts,amssymb,amsmath}% http://ctan.org/pkg/{amsfonts,amssymb,amsmath}
\newtheorem{ex}{Exercise}[chapter]
\newenvironment{ex*}
  {\renewcommand\theex{\thechapter.\arabic{ex}\rlap{$^*$}}%
   \ex\edef\@currentlabel{\thechapter.\arabic{ex}}}
  {\endex}
\newtheorem{sol}{Answer}[chapter]
\newenvironment{sol*}
  {\renewcommand\thesol{\theex\rlap{$^*$}}%
   \sol\edef\@currentlabel{\theex}}
  {\endsol}
\renewcommand\thesol{\theex}

\begin{document}
\chapter{First Chapter}
\section{First section}
\begin{ex}
This is an Exercise.
\end{ex}
\begin{sol}
This is a Solution.
\end{sol}

\begin{ex}
This is an Exercise.
\end{ex}

\begin{ex*}
This is a difficult Exercise.
\end{ex*}
\begin{sol*}
This is an easy solution.
\end{sol*}

\end{document}
Ostatnio zmieniony 25 gru 2020, o 22:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak tagów [code].
Awatar użytkownika
Rusek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 maja 2018, o 00:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok

Re: LaTeX - gwiazdka przy numerze zadania

Post autor: Rusek »

Kod: Zaznacz cały

\documentclass[letterpaper,12pt]{article}
\usepackage[MeX]{polski}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{enumitem}

\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage[polish]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{lmodern}
\selectlanguage{polish}

\usepackage{amsthm}
\theoremstyle{definition}  

\newtheorem{zdd}{Zadanie}[section]
\newenvironment{zdd*}
  {\renewcommand\thezdd{\thesection.\arabic{zdd}\rlap{$^{*}$}}%
   \zdd\edef\@currentlabel{\thesection.\arabic{zdd}}}
  {\endzdd}
\newtheorem*{odp}{Rozwiązanie Zadania}

\usepackage{xpatch}
\makeatletter
\xpatchcmd{\@thm}{\thm@headpunct{.}}{\thm@headpunct{}}{}{}
\makeatother

\begin{document}
\section*{Zadania}

\begin{zdd}\label{1} $\ $(Uzasadnienie poprawności algorytmu Williamsa)  Rozważmy następującą grę: aaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaa 
\end{zdd}

\begin{zdd*}\label{2} $\ $(Uzasadnienie poprawności algorytmu Williamsa)  Rozważmy następującą grę: bbbbbbbbbb bbbbbbbbbb bbbbbbbbbb
\end{zdd*}

\begin{zdd*}\label{3} $\ $(Uzasadnienie poprawności algorytmu Williamsa)  Rozważmy następującą grę: cccccccccccccc ccccccccccccc ccccccccc
\end{zdd*}

\section*{Odpowiedzi}

\begin{itemize}
\item[\ref{1}] $\ $Pokażemy, aaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaa 

\item[\ref{2}] $\ $Pokażemy, bbbbbbbbbb bbbbbbbbbb bbbbbbbbbb

\item[\ref{3}] $\ $Pokażemy, cccccccccccccc ccccccccccccc ccccccccc

\end{itemize}
\end{document}
Ostatnio zmieniony 17 lis 2023, o 19:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ