Zastosowanie Matlaba w obliczeniach inżynierskich

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
Cukiernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 15 lis 2017, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zgorzelec
Podziękował: 16 razy

Zastosowanie Matlaba w obliczeniach inżynierskich

Post autor: Cukiernik »

Witam

Pierwszy raz spotykam się z tym programem, praktycznie bez żadnego wprowadzenia otrzymałem listę zadań do wykonania (studia).
Czy ktoś mógłby mniej więcej przybliżyć mi możliwość rozwiązywania i zapisu poniższych zadań?
Byłbym wdzięczny.

1. W formacie short, dla wektora \(\displaystyle{ U_{1 \times 50}}\) z elementami postaci \(\displaystyle{ U(i)=i/3}\), napisz program wyświetlający informację w kolejnych wierszach, taką, że w \(\displaystyle{ i}\)-tym wierszu ma ona postać:"Liczba?=składowa wektora \(\displaystyle{ U}\) o indeksie \(\displaystyle{ i}\)". Wykonać to zadanie dla dwóch przypadków:
a) dla \(\displaystyle{ i=1,2,...,7;}\)
b) dla \(\displaystyle{ i=1,4,9,...,49;}\)

Co oznacza zapis wektora \(\displaystyle{ U_{1 \times 50}}\), że jest 50-elementowy?
Dlaczego więc później i jest ograniczone do 7 wyrazów.
Jak zapisać wektor do potęgi w matlabie?

2.Dla macierzy \(\displaystyle{ A_{4 \times 7}}\) z elementami postaci \(\displaystyle{ A(i)= \sum^{100}_{k=1} k^2 \cdot 2^{k+1} /(k+2)!}\), napisz program wyświetlający informację w kolejnych siedmiu wierszach, taką, że w \(\displaystyle{ i}\)-tym wierszu ma ona postać: "kolumna nr \(\displaystyle{ i}\) macierz \(\displaystyle{ A}\) ma postać: [dalej wypisane są kolejne wartości \(\displaystyle{ i}\)-te kolumny]" (tu nawiasy "["i"]" też muszą się pojawić. Zadbać także o to, żeby w "każdym pionie" liczby miały "ten sam początek".

Macierz \(\displaystyle{ A_{4 \times 7}}\) z elementami o określonej postaci, jak dalej odnieść się do zapisu ujętego w kolejnych krokach?

3. Rok jest przestępny, jeśli dzieli się przez \(\displaystyle{ 4}\) i nie dzieli się przez \(\displaystyle{ 100}\) (chyba, że dzieli się przez \(\displaystyle{ 400}\)). Przy użyciu pętli wykonaj zadania (a) i (b), a następnie wykonaj to samo beż użycia pętli.

Zadanie w pełni zrozumiałe, jak zapisać...znowu nie mam pojęcia.

4. Znajdź najmniejszą liczbę, która dzieli się przez \(\displaystyle{ 11}\), a z dzielenia przez \(\displaystyle{ 8,9}\) i \(\displaystyle{ 10}\) daje resztę \(\displaystyle{ 1}\).
Wsk. Wykorzystaj funkcję mod(x,y).

Zasadniczo nie mam pojęcia jak mam to zrobić, wiem że podzielność przez \(\displaystyle{ 11}\) jest warunkowana przez odjęcie od sumy cyfr które stoją ma miejscach parzystych sumy cyfr stojących na miejscach nieparzystych.
Ich różnica ma dać liczbę podzielną przez \(\displaystyle{ 11}\).

5. Oblicz sumę S następującego szeregu (dwoma sposobami: przy pomocy pętli i bez niej)
\(\displaystyle{ S=4 \cdot \sum^{ \infty }_{n=0}\frac{(-1)^n}{2n+1}}\)
przybliżając \(\displaystyle{ \infty}\) jakąś dużą liczbą, np. \(\displaystyle{ 10^6}\). Porównaj wyniki z liczbą \(\displaystyle{ \pi}\) . Który sposób daje lepsze przybliżenie liczby\(\displaystyle{ \pi}\) ?

Nie rozumiem jak ma wyglądać taki zapis w matlabie, nie wiem od czego zacząć.

6. Zdefiniować macierz \(\displaystyle{ A_{6 \times 7}}\) o elementach postaci \(\displaystyle{ A(i,j)=i \cdot j \cdot \sin (i+j)}\). Wyświetlić:
a) macierz \(\displaystyle{ B}\) powstałą z macierzy \(\displaystyle{ A}\) wyzerowanie wszystkich jej elementów \(\displaystyle{ >0.5}\);
b) macierz \(\displaystyle{ C}\) powstałą z macierzy \(\displaystyle{ A}\) wyzerowanie wszystkich jej elementów, które są jednocześnie \(\displaystyle{ >-1}\) i \(\displaystyle{ <2}\);
c) macierz \(\displaystyle{ D}\) powstałą z macierzy \(\displaystyle{ A}\) wyzerowanie wszystkich jej elementów, które są \(\displaystyle{ >-1}\) lub \(\displaystyle{ <2}\);
d) wektor \(\displaystyle{ U_1}\), którego składowe są sumami elementów w kolejnych kolumnach macierzy \(\displaystyle{ A}\);
e) wektor \(\displaystyle{ U_2}\), którego składowe są sumami elementów w kolejnych wierszach macierzy \(\displaystyle{ A}\);
f) macierz \(\displaystyle{ E}\) powstałą z macierzy \(\displaystyle{ A}\) przez usunięcie z niej wierszy, których suma elementów jest mniejsza od \(\displaystyle{ 0}\);
g) Obliczyć iloczyn wszystkich elementów macierzy \(\displaystyle{ A}\) większych od \(\displaystyle{ 1}\).

To raczej jest dość logiczne.
Jeśli ma ktoś ewentualnie jakieś wskazówki na które zwrócić uwagę to poprosiłbym.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 3 mar 2018, o 17:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Mylisz w sumach indeks górny z dolnym.
ODPOWIEDZ