Latex-numeracja wzorów w układzie równań

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
bnyh6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 25 cze 2016, o 13:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Latex-numeracja wzorów w układzie równań

Post autor: bnyh6 »

Witam. Chciałabym zapytać jak dorzucić do tego klamrę z lewej strony aby wyglądało to jak układ równań i każde z równań było ponumerowane?

Kod: Zaznacz cały

egin{eqnarray}
F_{k,frac{1}{2}}(F_{k,frac{3}{2}}+F_{k,-frac{1}{2}}) & = & 1 \
F^{2}_{k,frac{1}{2}}+F^{2}_{k,-frac{1}{2}} & = & 0 
end{eqnarray}
szw1710

Re: Latex-numeracja wzorów w układzie równań

Post autor: szw1710 »

Kod: Zaznacz cały

left{
egin{aligned}
F_{k,frac{1}{2}}(F_{k,frac{3}{2}}+F_{k,-frac{1}{2}}) & = & 1 \
F^{2}_{k,frac{1}{2}}+F^{2}_{k,-frac{1}{2}} & = & 0 
end{aligned}

ight.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2018, o 23:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Złe tagowanie: [icode] zamiast [code].
bnyh6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 25 cze 2016, o 13:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Re: Latex-numeracja wzorów w układzie równań

Post autor: bnyh6 »

Zastosowałam to polecenie i nie działa do końca poprawnie, ponieważ nie numeruje żadnego z równań.
ODPOWIEDZ