Maxima - problem z procedurą block

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
lucas90wolf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 lut 2018, o 00:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Maxima - problem z procedurą block

Post autor: lucas90wolf »

Witam serdecznie. Ogólnie z maximą sobie radzę, ale te programowanie słabo mi idzie. Męczę się z zadaniami już tydzień i nic. Może ktoś mógłby mi pomóc. W szczególności prosiłbym o kod.
1) Napisz procedurę, która tworzy wielomian z listy współczynników, tj. Wejście: \(\displaystyle{ \left[ a_0, a_1, \ldots , a_n \right]}\), gdzie \(\displaystyle{ a_i}\) są liczbami lub symbolami. Wyjście: wielomian \(\displaystyle{ a_0+a_1x+\ldots + a_nx^n}\).
2) Napisz procedurę obliczającą sumę i iloczyn współczynników danej macierzy, tj. Wejście macierz \(\displaystyle{ A= \left[ a_{ij} \right]}\). Wyjście: lista \(\displaystyle{ \left[ \sum\limits_{i,j} a_{ij}, \prod\limits_{i, j} a_{ij} \right]}\).
3) Napisz procedurę sprawdzającą, czy dana macierz kwadratowa jest w postaci górnotrójkątnej, tj. Wejście: macierz kwadratowa \(\displaystyle{ A= \left[ a_{ij} \right]}\), Wyjście: stała true (odp. false), gdy macierz jest (odp. nie jest) w postacie górnotrójkątnej.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2018, o 12:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ