Wypunktowanie - jak to napisać?

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
PLrc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 21 cze 2012, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 42 razy

Wypunktowanie - jak to napisać?

Post autor: PLrc »

Środowisko enumerate jest bardzo wygodne, tylko że marnuje sporo miejsca, ponieważ tekst w punktach jest przesunięty. Jak zrobić, żeby było odwrotnie - żeby to numerki były wcięte, a tekst był pisany normalnie? Takie rozwiązanie jest zastosowane np. w podręczniku Kryszewskiego do analizy. Czytam o wypunktowaniach tutaj:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikibooks.org/wiki/LaTeX/Listy#Description
znalazłem jakieś easylist, różne style, testuję je, ale nie ma tego czego szukam
fakvat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 3 gru 2015, o 14:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 5 razy

Wypunktowanie - jak to napisać?

Post autor: fakvat »

Daj rysunek co chcesz uzyskać?
PLrc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 21 cze 2012, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 42 razy

Wypunktowanie - jak to napisać?

Post autor: PLrc »

Już sobie poradziłem -_- Napisałem to tak:
egin{easylist}leavevmode
ListProperties(Style*={qquad(},Start1=1, FinalMark={)})
& Punkt pierwszy.
& Punkt drugi.
& Punkt trzeci.
end{easylist}
Punkty są wcięte, a tekst - nie. Gdy punkty są kilkulinijkowe oszczędzamy bardzo dużo miejsca. Ale uwaga! Gryzie się ze środowiskiem align. Trzeba używać Activate i Deactivate.
ODPOWIEDZ