układ siedmiu równań

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
zbylo04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 sie 2007, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

układ siedmiu równań

Post autor: zbylo04 »

Witam!
Poszukuje programu, który byłby w stanie policzyć mi układ siedmiu równań z siedmioma niewiadomymi przy założeniu, że pozostałe wartości są const. ale nie maja danej wartości liczbowej. Gdyby było coś nie jasne to chodzi mi o takie coś:
\(\displaystyle{ i_{p1}\cdot (x_{p}-x_{w})+i_{p2}\cdot (x_{p}-x_{w})+i_{p3}\cdot (x_{p}-x_{w})+W*N_{1}\cdot (Q_{1}+Q_{2}+Q_{3}) =\\= -x_{w}\cdot (i_{1}+i_{2}+i_{3})}\)
niewiadome to : ip1,ip2,ip3,Q1,Q2,Q3 ,a reszta to stałe wartości lecz nie mające danej wartości liczbowej.
Mam program (Maple) który to potrafi policzyć ale on nie grupuje wyrazów i podaje wynik rozbity na "drobny mak". Chyba że ktoś zna funkcje która grupuje wyrazy, bo ja szukałem i nie mogłem znaleźć.

Poprawiam zapis, ale na przyszłość polecam zapis w LaTeXu. Calasilyar
Ostatnio zmieniony 25 sie 2007, o 19:55 przez zbylo04, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

układ siedmiu równań

Post autor: wb »

A próbowałeś w Maple wyrażenie otrzymane jako wynik potraktować instrukcją "factor"?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

układ siedmiu równań

Post autor: scyth »

Jest też rozwiązywani równań w z opcją eliminate variables.
Awatar użytkownika
Krystyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 9 maja 2005, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stąd
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

układ siedmiu równań

Post autor: Krystyna »

Polecam za tem program MathCad.
ODPOWIEDZ