Program do wykresów 3d

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
zielony789
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 3 sie 2007, o 00:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 2 razy

Program do wykresów 3d

Post autor: zielony789 »

Czy jest ktoś w stanie polecić dobry i przyjazny w obsłudze program do tworzenia wykresów 3d?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Program do wykresów 3d

Post autor: scyth »

Jeśli szukasz czegoś darmowego to może być problem. Szukałeś w google? Ja znalazłem darmowy program - trochę się nim pobawiłem i jest całkiem OK. Może jak na nim popracujesz to go ocenisz?

Pozdrawiam
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 860
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

Program do wykresów 3d

Post autor: Hania_87 »

Winplot to program do rysowania wykresów w 2d i 3d, jest małych objętości i darmowy.
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Program do wykresów 3d

Post autor: JarTSW »

Zobacz ten:
DeadLine
sator666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 28 wrz 2017, o 09:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodawa

Re: Program do wykresów 3d

Post autor: sator666 »

Polecam bardzo polski darmowy program Wykresy4DX9 (obecna wersja 2017-09-38)
Program potrafi generować wszelkie wykresy 3D i 4D (animacje w czasie) w układach: kartezjańskim, sferycznym i cylindrycznym. Posiada duże możliwości wizualizacji wykresów. Wszystko działa bardzo płynnie, dzięki bibliotekom DirectX.
HelperNES
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 2 lut 2017, o 10:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stęszew
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 14 razy

Re: Program do wykresów 3d

Post autor: HelperNES »

sator666, mam pytanie dało by się na tym szybko robić operacje sumy algebraicznej na trójwymiarowych zbiorów?
sator666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 28 wrz 2017, o 09:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodawa

Re: Program do wykresów 3d

Post autor: sator666 »

Program Wykresy4DX generuje Wykresy Funkcji, np. \(\displaystyle{ z=F(x,y)}\);
albo w postaci parametrycznej: \(\displaystyle{ x=F(u,v,t), y=G(u,v,t), z=H(u,v,t).}\)
Jeśli chodzi o sumę wykresów, to po prostu dodajemy funkcje: \(\displaystyle{ F(x,y)=F1(x,y) + F2(x,y)}\).
Ale nie wiem czy o to ci chodzi.
Nie ma w tym programie możliwości generowania wykresu z zbioru punktów \(\displaystyle{ (x,y,z)}\), np. z pliku. Może kiedyś dodam taką opcję.

Inne programy to:
-3D Grapher -trial
-Mathcad
-Maple
-Derive
-Winplot Parris
-Graph 4.4.2 -free; wykresy funkcji, relacji, obliczenia http://www.padowan.dk
-Grape 3d
-MultyGraphix
-Octave
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2017, o 15:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Re: Wykresy powierzchni i funkcji 3d

Post autor: athame »

sator666 pisze:Polecam bardzo polski darmowy program Wykresy4DX9 (obecna wersja 2017-09-38)
Program potrafi generować wszelkie wykresy 3D i 4D (animacje w czasie) w układach: kartezjańskim, sferycznym i cylindrycznym. Posiada duże możliwości wizualizacji wykresów. Wszystko działa bardzo płynnie, dzięki bibliotekom DirectX.
Uwaga na program z wpisu powyżej – malware PAK_Generic.005.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7922
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1672 razy

Program do wykresów 3d

Post autor: janusz47 »

Polecam uniwersalny program gnuplot.
sator666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 28 wrz 2017, o 09:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodawa

Re: Program do wykresów 3d

Post autor: sator666 »

Program Wykresy4DX jest pakowany UPXem i dlatego niektóre antywirki zgłaszają false positive: PAK_...
Program jest całkowicie czysty.
Awatar użytkownika
merowing3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 9 sty 2011, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 9 razy

Re: Program do wykresów 3d

Post autor: merowing3 »

Jeżeli chodzi o graficzne przedstawianie danych, w tym rysowanie wykresów 2W i 3W to polecam program OriginLab 2018. Korzystam z niego do rysowania wykresów 2W, wykresów czasoprzestrzennych w nim nie rysowałem, ale program jest bardzo intuicyjny, łatwy do nauczenia, wykresy bardzo łatwo się edytuje. Pomoc w programie jest dobrze opracowana. Program jest komercyjny, ale niektóre uczelnie udostępniają bezpłatne wersje dla studentów. Można pobrać wersję demonstracyjną:

Kod: Zaznacz cały

https://www.originlab.com/demodownload.aspx
sator666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 28 wrz 2017, o 09:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodawa

Re: Program do wykresów 3d

Post autor: sator666 »

Wykresy4DX9 (wer. 2020-06) - polski program generujący wykresy funkcji 3D i 4D (w tym ostatnim przypadku czwartym wymiarem jest czas, dający możliwość zdefiniowania animacji). Program ma wiele przykładowych funkcji, zawiera również wbudowany parser wyrażeń arytmetycznych, dzięki czemu użytkownik może zdefiniować własne funkcje, przedstawiane w postaci parametrycznej (zmienne u i v oraz opcjonalnie czas t). Generowane wykresy wyglądają naprawdę realistycznie - można nawet wybrać rodzaj tekstur pokrywających powierzchnię wykresu i sposób oświetlania powstałego obiektu. Dodatkową atrakcją jest możliwość sterowania zakresami zmiennych u i v podczas animacji, co pozwala na interaktywną obserwację zachowań wykresu. Wykresy4DX to świetna zabawa, a przy okazji spora dawka matematyki. Aplikacja została przygotowana bardzo starannie - parser działa naprawdę wyjątkowo szybko, grafika jest efektowna, a interfejs programu można dostosować do własnych upodobań.
sator666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 28 wrz 2017, o 09:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodawa

Re: Program do wykresów 3d

Post autor: sator666 »

Aktualna strona z programem Wykresy4DX9

Kod: Zaznacz cały

http://sator.atwebpages.com/matematyczne.php
ODPOWIEDZ