[Mathematica] Układ równań, rozw. dziedzina naturalna

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
Kris-0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 399
Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 82 razy

[Mathematica] Układ równań, rozw. dziedzina naturalna

Post autor: Kris-0 »

Witam,
Mój problem polega na tym, że muszę w miarę szybko rozwiązać układ równań liniowych postaci
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1+x_2+x_3=2 \\ x_1+x_4+x_5=3 \\ x_2+x_4+x_6=3 \\ x_3+x_5+x_6=4 \end{cases}}\)
przy czym dziedziną rozwiązań to zbiór \(\displaystyle{ \mathbbl{N} \cup \left\{ 0\right\}}\).

Już dawno nie korzystałem z Mathematici a muszę w miarę szybko rozwiązywać takie i większe układy podobnych równań (np. z 15. niewiadomymi). Kiedyś dla pojedynczego równania używałem polecenia

Kod: Zaznacz cały

FrobeniusSolve[]
ale nie wiem jak sobie poradzić z układem równań.

Generalnie, rozwiązania można zawęzić do zbioru {0,1,2}, ale nie wiem czy Mathematica potrafi szukać rozwiązań z określonej dziedziny. Jak tobie z tym poradzić?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

[Mathematica] Układ równań, rozw. dziedzina naturalna

Post autor: luka52 »

... mains.html
ODPOWIEDZ