Jak zapisać w LaTeXu ułamek?

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
michcio95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 18 kwie 2011, o 08:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk.
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 1 raz

Jak zapisać w LaTeXu ułamek?

Post autor: michcio95 » 25 lip 2012, o 10:56

Witam. Ja mam problem z Latexem w programie WinShell. Otóż instalowałem Miktex i proste dokumenty mi sie generuja ale:

1. Jak zrobić ułamek bardziej dokładny niż za pomocą komendy

Kod: Zaznacz cały

frac{}{}
. Tzn chodzi mi o: \(\displaystyle{ \dfrac{2\sqrt{2}}{3}}\) a nie o \(\displaystyle{ \tfrac{2\sqrt{2}}{3}}\) czyli chodzi o to aby ułamek był bardziej wyraźniejszy i ładnie wyglądał potem w .pdf.

U mnie frac robi takie małe ułamki a jak próbuje dać dfrac albo inna literka przed frac to jest błąd przy dokumencie.. Co robić?


2., Jakie bibioloteki mam doinstalować żeby móc obsługiwać taką czcionkę: \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\) [mathbb] ?

Awatar użytkownika
Althorion
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Jak zapisać w LaTeXu ułamek?

Post autor: Althorion » 25 lip 2012, o 11:21

Ad 1.:
Wielkość czcionki zależy od użytego środowiska, np. to wywoływane pojedynczym znakiem $ jest przeznaczone do składania formuł wewnątrz tekstu, więc litery są małe, Większe uzyskasz wewnątrz na przykład środowiska equation czy przy podwójnych znakach $.

Ad 2.:
amsfonts, będące fragmentem amsmath.

michcio95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 18 kwie 2011, o 08:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk.
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 1 raz

Jak zapisać w LaTeXu ułamek?

Post autor: michcio95 » 25 lip 2012, o 11:24

2. Gdzie to znaleźć? Jestem w MikteX Options (Admin) w zakładce Packages.

EDIT: Znalazłem ale ja mam już zainstalowane amsfonts (Fonts, METAFONT Fonts)

Awatar użytkownika
Althorion
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Jak zapisać w LaTeXu ułamek?

Post autor: Althorion » 25 lip 2012, o 11:26

Przy domyślnych ustawieniach po prostu zrób dokument z usepackage{amsfonts}. Przy próbie kompilacji MiKeTeX się zorientuje czego mu brakuje i spróbuje dociągnąć.

michcio95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 18 kwie 2011, o 08:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk.
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 1 raz

Jak zapisać w LaTeXu ułamek?

Post autor: michcio95 » 25 lip 2012, o 11:33

Ok. Ten drugi punkt już działa. Jeszcze jest problem z pierwszym bo jak robię podwójny znak dolara to mi ułamek idzie na środek strony i dookoła jest puste miejsce tzn. linijka wolna a chodziło mi o to żeby te liczby były nieco większe , czyli ułamek wyraźniejszy. Pamiętam jak kiedyś Kolega Szw410 (czy jakoś tak) mi pisał że trzeba robić komendą dfrac te ułamki ale jak tego używam to wyskakuje błąd i w efekcie znika ułamek.

Awatar użytkownika
Althorion
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Jak zapisać w LaTeXu ułamek?

Post autor: Althorion » 25 lip 2012, o 12:02

To był przykład. Jak chcesz koniecznie dfrac, to o ile pamięć mnie nie myli, on jest w pakiecie amsmath (czyli usepackage{amsmath} do preambuły dodaj).

Nie pamiętam, czy było jakieś otoczenie liniowe z dużymi symbolami, ale pewnie tak. Możesz poszukać, jak masz czas.

michcio95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 18 kwie 2011, o 08:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk.
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 1 raz

Jak zapisać w LaTeXu ułamek?

Post autor: michcio95 » 25 lip 2012, o 12:51

Dzięki ogromne Już działa

Awatar użytkownika
Althorion
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Jak zapisać w LaTeXu ułamek?

Post autor: Althorion » 25 lip 2012, o 13:19

Po szybkim sprawdzeniu kilku rzeczy w sieci:
Można dać do preambuły polecenie everymath{displaystyle}. Spowoduje ono, że każde wyrażenie matematyczne, także to składanie wewnątrz linii, będzie składane dużymi literami — nie potrzeba wtedy stosować dfraców i niczego takiego.

ODPOWIEDZ