Wykresy 3D w Mathematice

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
Tumosz

Wykresy 3D w Mathematice

Post autor: Tumosz »

No właśnie! Tak jak w temacie. Jak powinna wyglądać składnia w Mathematice gdy chcemy narysować wykres 3D funkcji, która nie jest zadana w postaci parametrycznej?
Przykład: Chociażby wykreślenie sfery \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=a^2}\). Jak to zapisać? Gdy funkcja jest zadana parametrycznie, to wtedy nie ma problemu (ParametricPlot3D...), ale w "normalnej" postaci nie działa (ani ParametricPlo3D ani Plot3D).
Ps. Nie wiedziałem, gdzie wrzucić ten wątek, więc wybrałem jak wybrałem. Trafnośc wyboru pozostawiam pod wzgląd adminów
Ostatnio zmieniony 13 maja 2018, o 22:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Wykresy 3D w Mathematice

Post autor: W_Zygmunt »

Przypomnij sobie definicję funkcji. Co prawda jest coś takiego jak funkcja uwikłna, ale to jest tak jak z krzesłem i kresłem elektrycznym.
Musisz najpierw wyznaczyć z jako funkcje x i y
z=+F(x.y) oraz z =-F(x,y) .
Chyba, że jest inny sposób (ja używam Derive).
Tumosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 gru 2004, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skąd:Skąd:Skąd:Skąd

Wykresy 3D w Mathematice

Post autor: Tumosz »

No nie bardzo mi się podoba taki sposób. Bo oczywiście w przypadku prostych powierzchni (typu sfera...), bez problemu można zrobić takie przekształcenie jak podałeś, ale gdy chcemy narysowac wykres "jakiejś śmieszniejszej" funkcji, to takie postępowanie jest trochę niepoważne, bo nie po to ktoś tworzył skomplikowany program, żeby jego użytkownicy bawili się w jałowe przekształcenia. Ale dzięki za zainteresowanie
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Wykresy 3D w Mathematice

Post autor: W_Zygmunt »

Jak będziesz wiedział co i jak to napisz.
ODPOWIEDZ