Liczby bliźniacze

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
Cripple
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 gru 2006, o 16:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek

Liczby bliźniacze

Post autor: Cripple »

wśród liczb pierwszych wryóżniamy liczby blizniacze, musze zrobic program lub ustalic wzor na liczby blizniacze
np ktos podaje wartosc 2 to ma mu pokazac drugą parę takich liczb
potrzebuje jakiejs rady, wskazowki albo gotowego programu ;p
robiac program myslalem o tym, zeby zrobic pętle, zeby dla kazdej liczby naturalnej n
sprawdzal czy wartosc n/2 n/3 n/4....n/n-1 jest liczba calkowiata ale zbytnio niewiem co teraz :( pomoc mile widziana



program w pascalu
program 1;
var n,i,j,k,l,m:integer;
readln(m);
for n:=2 tp 32767 do
begin
j:=0;
k:=0;
for i:=1 to n do
if (n mod i)=0 then inc(j);
if j>2 then
for i:=1 to n+2 do
if (n+2 mod i)=0 then inc(k);
if k>2 then inc(l);
while(l=m) do
writeln('liczby ',n,' i ',n+2,' to ',m,' para liczb blizniaczych');
end;
readln();
end.


i czemu to nie dziala ;[ ?
Ostatnio zmieniony 7 gru 2006, o 16:42 przez Cripple, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Liczby bliźniacze

Post autor: Undre »



Tam jest sprytny wzorek :>
Cripple
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 gru 2006, o 16:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek

Liczby bliźniacze

Post autor: Cripple »

a znasz jakies twierdzenia i dowody o liczbach bliźniaczych ?

AU
AU
f9d4e7a4f386401be51da1809e2e94a0.png (1.19 KiB) Przejrzano 152 razy
eee ale jak to działa ?
np dla 3 i 5 czyli M=3
4((m-1!)+1) = -m mod (m+2)*m
L= 4*(2+1)=12
P=-3
??? moglbys to wytlumaczyc bo matematyczny angielski jest mi opcy ;[
ODPOWIEDZ