wxMaxima 0.8.3 Szeregi Fouriera

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
Pierzchal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 cze 2010, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

wxMaxima 0.8.3 Szeregi Fouriera

Post autor: Pierzchal »

Witam, moglby ktos podac mi komendy do rozwiązania tych zadań z szeregów Fouriera
Z góry dzięki!
Zad.1
Rozwiń podane funkcje w szereg Fouriera, podając wcześniej (jeśli jest to konieczne) postać funkcji
pomocniczej spełniającej warunki Dirichleta.
a) \(\displaystyle{ f(x)=\left(\frac{\pi-x}{2}\right)^2}\) na przedziale \(\displaystyle{ (-\pi,\pi)}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)=|\sin(x)|}\) na przedziale \(\displaystyle{ (-\pi,\pi)}\)
c)
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 1\qquad\qquad \text{ dla }x\in (-1,0) \\
1-x\qquad \text{ dla }x\in (0,1)\end{cases}}\)

Zad.2
Rozwiń funkcję f daną wzorem \(\displaystyle{ f(x)=\frac{2}{x}}\) , na przedziale \(\displaystyle{ (-2,0)}\) w szereg kosinusów (zbuduj odpowiednią funkcję pomocniczą).
Zad.3
Rozwiń funkcję \(\displaystyle{ f(x)=sgn(x)}\) w szereg Fouriera i na podstawie tego rozwinięcia znajdź przybliżoną wartość \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\).
Ostatnio zmieniony 24 cze 2010, o 09:54 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ