"Dziwne" nawiasy przy eksp. danych z Mathematici

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
misiek__13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 paź 2006, o 10:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sopot

"Dziwne" nawiasy przy eksp. danych z Mathematici

Post autor: misiek__13 »

Mam problem z formatem eksportu danych. Wczytuje dane do Mathematica w postaci "Table"

Y = Import["c:\katalog\tdane.dat", "Table"]

nastepnie wykonuje na nich obliczenia ale wciaz na tablicach i gdy je pragne wyeksportowac

Export["c:\katalog\wynik.dat", H, "Table"]

gdzie H to

H = Table[{K[], Y[], J[]}, {i, 1, Length[K]}];

Dane w pliku wynikowym oddzielone sa spacjami ale dodatkowo kazda jest w nawiasie klamrowym {0.0042424} {0.0043252} i tak dalej.
Podobnie gdy chce zrobic wykres np ListPlot rowniez nie pojawia sie wykres ale wyskakuja dane.
Gdzie robie blad i jak pozbyc sie tych dodatkowych "klamerek" ?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2006, o 07:40 przez misiek__13, łącznie zmieniany 2 razy.
Gregsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 18 sie 2004, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KRK
Pomógł: 1 raz

"Dziwne" nawiasy przy eksp. danych z Mathematici

Post autor: Gregsky »

Twój problem załatwi funkcja do operacji na listach - Flatten
Przykład:
Flatten[{a,{b,c},d}] → {a,b,c,d}
polecam przejrzeć Helpa do Mathematiki i przeanalizować opcje do funkcji Flatten, oraz pozostałe funkcje w List and Matrices -> Structure Manipulation
Jeszcze nie raz któraś z nich ułatwi Ci życie.
Jeśli chodzi o ListPlot, to należy pamiętać że za listę argumentów wywołania należy podać ciąg par {x,y}
Przykład:
ListPlot[{x_1,y_1},{x_2,y_2},...,{x_n,y_n}]
albo można też inaczej, wykorzystując listę jako jedyny argument:
values:={{x_1,y_1},{x_2,y_2},...,{x_n,y_n}}
ListPlot[values]
ewentualnie dla poprawy czytelności zwiększyć rozmiar punktów:
ListPlot[values, PlotStyle -> PointSize[0.02]]
Przykładowy kod (działa "kopiuj, wklej):

Val := {{1, 1}, {2, 2}, {3, 1}, {1.3, 2.4}, {4, 2}}
ListPlot[Val, PlotStyle -> PointSize[0.02]]

Polecam również przejrzeć opcje do Listplot, możliwe łączenie punktów, bajery ze skalowaniem, kolorami, i mnóstwo feature'ów o którym sie filozofom nie śniło...Wystarczy przejrzeć Helpa do Mathematiki, tam wszystko jest.
ODPOWIEDZ