Wykres powierzchni f(x,y)=x*y

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
michael_94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 wrz 2006, o 11:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Wykres powierzchni f(x,y)=x*y

Post autor: michael_94 »

Witam!
Chciałem zapytać czy ktoś wie jak wygląda wykres 3D powierzchni o równaniu f(x,y)=x*y; czy funkcja ta i jej wykres ma jakąś swoją nazwę itp. Czy ktoś wie coś więcej o tej powierzchni?

Ponadto coś dla userów MathCada:
Chciałem go narysowac sobie w MathCadzie jako Surface Plot, ale po zdefiniowaniu funkcji:
x:=-5,-4.9..5
y:=-5,-4.9..5
f(x,y):=x*y

i wybraniu opcji Surface Plot wpisałem w placeholder funkcję f(x,y) i nie narysował mi powierzchni. Musiałem więc zadać macierz złożoną z kilkunastu współrzędnych (x,y,f(x,y)) i dopiero coś mi narysował, ale niewiele widzę z tego wykresu (skok współrzędnej o 1). To dziwne, że MAthCad nie narysował mi powierzchni na podstawie wzoru funkcji, przecież w Helpie sprawdziłem i jest wyraźnie, że niekoniecznie w placeholderze musi być wpisana macierz, że może być funkcja dwóch zmiennych.

Czy może mi ktoś pomóc?
Michał.
us3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 gru 2004, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sianów

Wykres powierzchni f(x,y)=x*y

Post autor: us3r »

Witam!

myślę, że przy narysowaniu wykresu może Ci pomóc program ze strony

jest bardzo łatwy w użyciu, co prawda nie jest baaaardzo dokładny, ale będziesz miał przynajmniej obraz, jak to powinno wyglądać.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Wykres powierzchni f(x,y)=x*y

Post autor: bolo »

MathCada nigdy nie używałem, osobiście polecam program Mathematica, w którym łatwo można użyć polecenia Plot3D.
Awatar użytkownika
alladyn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 15 lip 2006, o 09:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cabansiti (Chrzanów)
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 11 razy

Wykres powierzchni f(x,y)=x*y

Post autor: alladyn »

też polecam mathematice oraz maple (w tym drugim łatwiej według mnie jest obracać wyres i patrzyć na niego z dowolnej pozycji) w obu jest podobna funkcja plot3d
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Wykres powierzchni f(x,y)=x*y

Post autor: liu »

Fajnie, ze polecacie programy za pareset-pare tysiecy zlotych ;)

Gnuplot radzi sobie doskonale z wykresami funkcji dwoch zmiennych i jest za darmo. Adres -> google.
ODPOWIEDZ