Matematyczny polski projekt BOINC
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 07:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Matematyczny polski projekt BOINC
Z pewnością część z Państwa wykorzystuje wolną moc obliczeniową swoich komputerów, biorąc udział w badaniach naukowych na platformie . My, jako grupka uczestników tych projektów powołujemy , które będzie popularyzować społeczny udział w przetwarzaniu rozproszonym oraz które dążyć będzie do uruchomienia na platformie BOINC polskiego projektu naukowego. Poszukujemy aktualnie najbardziej odpowiedniego tematu tych badań. Być może mógłby to być temat matematyczny, który Państwo zaproponują. Jeżeli tak, to bardzo prosimy o kontakt.
Zapraszamy również do brania udziału w pracach Stowarzyszenia. Jednocześnie będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi i wskazówki dotyczące naszej działalności.
Zapraszamy również do brania udziału w pracach Stowarzyszenia. Jednocześnie będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi i wskazówki dotyczące naszej działalności.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 07:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Matematyczny polski projekt BOINC
Jesteśmy całkiem na początku poszukiwań i kontaktów w tej sprawie i mamy tylko proste pomysły - liczby pierwsze, liczby doskonałe, więc sytuacja jest bardzo dobra dla czegoś bardziej ambitnego, z czym moglibyśmy szybko wystartować. Nadałoby to rozmach i rozgłos naszej działalności i z pewnością pojawiłyby się wtedy automatycznie kolejne propozycje i projekty.
Jasne jest, że ten pierwszy polski projekt BOINC byłby równocześnie niesamowitą reklamą dla autorów.
Jasne jest, że ten pierwszy polski projekt BOINC byłby równocześnie niesamowitą reklamą dla autorów.
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Matematyczny polski projekt BOINC
mhm rozumiem
a moglbys powiedziec jak zamierzasz wydajnie zaimplementowac szukanie liczb pierwszych zgodnie z filozofia BOINC?:)
a moglbys powiedziec jak zamierzasz wydajnie zaimplementowac szukanie liczb pierwszych zgodnie z filozofia BOINC?:)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 07:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Matematyczny polski projekt BOINC
Powiem jak już rozpoczniemy szukanie . W każdym bądź razie BOINC prawie nie jest tu żadną przeszkodą, jeżeli mówimy o przeciętnym sprzęcie.
Matematyczny polski projekt BOINC
Jak toto w praktyce działa?, na jakich łączach telekomunikacyjnych? jakie oprogramowanie, OS-y, narzędzia wspomagające są dostępne, chodzi też o interfejsy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 07:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Matematyczny polski projekt BOINC
znajdziesz interesujące Cię informacje. Na razie jest to wszystko po angielsku, ale powoli zabieramy się za tłumaczenie dokumentacji. Trochę to potrwa, bo jest nas jeszcze niewielu, a ogólnie ilość pracy, jaką mamy do wykonania daleko przekracza nasze możliwości.
Matematyczny polski projekt BOINC
Dzieki, ciekawa incjatywa a jest co liczyć oraz przedstawiać wizualnie nawet life na salach wykładowych lub małych grupach, kółkach działających na zasadzie auditu, telekonferencji.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 07:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Matematyczny polski projekt BOINC
Jest co liczyć i Polacy liczą aktualnie z szacunkową mocą 4,27 TFLOP/s. Ogólnie Polacy są na 13 miejscu w świecie (na 12 pomijając "kraj" międzynarodowy), ale mamy bardzo słaby wskaźnik przeliczonych punktów na obywatela (56 pozycja w świecie), więc rezerwy mocy obliczeniowej są u nas potężne, jeśli dodatkowo wziąć pod uwagę niedoinformowanie społeczeństwa o takich możliwościach wykorzystania sprzętu oraz projekty poprawiania stanu informatyzacji kraju.
Na platformie BOINC działa kilkanaście projektów z różnych dziedzin, które posiadają na ogół jakiś ciekawy wygaszacz ekranu. Najbardziej rozbudowany, który użytkownik może modyfikować ma chyba (to pierwsze zdjęcie u góry to widok z rozkładem temperatury na jednej z wersji wygaszacza - Ziemia się obraca i można przełączać się pomiędzy różnymi widokami np. ciśnienia, wilgotności), ale też jest to najbardziej wymagający projekt, jeśli chodzi o sprzęt i czas przeliczania próbek. Ładny wygaszacz ma Einstein@home, czy LHC@home (chwilowo brak próbek do przeliczania).
Zdaję sobie sprawę, że docelowo powinniśmy przygotować zgrabne, zachęcające prezentacje oraz materiały filmowe, a wcześniej skompletować polskojęzyczne materiały o poszczególnych projektach, ale jest nas jeszcze niewielu i nie starcza nam czasu.
Na razie mamy artykuły o projektach - poza tym linki do [url=http://www.polskiprojektboinc.vel.pl/modules.php?name=Web_Links&l_op=viewlink&cid=7]kilku artukułów prasowych[/url] (akurat tyle mniej więcej ukazało się w Polsce). Artykuły znajdują się również na stronach poszczególnych zespołów, biorących udział w obliczeniach [url=http://boinc.webd.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=20]np. w tym miejscu[/url] . Do różnych zdjęć można dotrzeć ze stron projektów np. [url=http://cdsweb.cern.ch/search.py?p=&cc=LHC%20Project%20Illustrations&f=&sf=&so=d&sp=&rm=&of=hb&ot=&as=0&ln=en&p1=&p2=&p3=&f1=&f2=&f3=&m1=&m2=&m3=&op1=&op2=&sc=0&d1y=0&d1m=0&d1d=0&d2y=0&d2m=0&d2d=0&jrec=2058&rg=10] projekt LHC prezentuje dużo ciekawych zdjęć z budowy akceleratora[/url] .
Na platformie BOINC działa kilkanaście projektów z różnych dziedzin, które posiadają na ogół jakiś ciekawy wygaszacz ekranu. Najbardziej rozbudowany, który użytkownik może modyfikować ma chyba (to pierwsze zdjęcie u góry to widok z rozkładem temperatury na jednej z wersji wygaszacza - Ziemia się obraca i można przełączać się pomiędzy różnymi widokami np. ciśnienia, wilgotności), ale też jest to najbardziej wymagający projekt, jeśli chodzi o sprzęt i czas przeliczania próbek. Ładny wygaszacz ma Einstein@home, czy LHC@home (chwilowo brak próbek do przeliczania).
Zdaję sobie sprawę, że docelowo powinniśmy przygotować zgrabne, zachęcające prezentacje oraz materiały filmowe, a wcześniej skompletować polskojęzyczne materiały o poszczególnych projektach, ale jest nas jeszcze niewielu i nie starcza nam czasu.
Na razie mamy artykuły o projektach - poza tym linki do [url=http://www.polskiprojektboinc.vel.pl/modules.php?name=Web_Links&l_op=viewlink&cid=7]kilku artukułów prasowych[/url] (akurat tyle mniej więcej ukazało się w Polsce). Artykuły znajdują się również na stronach poszczególnych zespołów, biorących udział w obliczeniach [url=http://boinc.webd.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=20]np. w tym miejscu[/url] . Do różnych zdjęć można dotrzeć ze stron projektów np. [url=http://cdsweb.cern.ch/search.py?p=&cc=LHC%20Project%20Illustrations&f=&sf=&so=d&sp=&rm=&of=hb&ot=&as=0&ln=en&p1=&p2=&p3=&f1=&f2=&f3=&m1=&m2=&m3=&op1=&op2=&sc=0&d1y=0&d1m=0&d1d=0&d2y=0&d2m=0&d2d=0&jrec=2058&rg=10] projekt LHC prezentuje dużo ciekawych zdjęć z budowy akceleratora[/url] .
Matematyczny polski projekt BOINC
Dziwne że w Flopsach na mieszkańca wyprzedziła Polskie takie kraje jak Bułgaria, Rosja. W końcu emabargo COMCONu na dostwe sprzętu został w Polsce przełamany, widocznie ceny sprzętu i internetowych łączy sieciowych nadal są nieporównywalne do dochodów na obywatela, chociaż kto wie? Przcież w Rosji pensja 100-150$ to norma, 800$ w zagłebiach
przemysłowych.
Krajobraz po bitwach dopełnia analiza instytucji badającej stopień dostosowania sięn krajów
do nowych warunków rynkowych oraz globalizacji.
a tak nie wiele brakuje do szczęsćia.
przemysłowych.
Krajobraz po bitwach dopełnia analiza instytucji badającej stopień dostosowania sięn krajów
do nowych warunków rynkowych oraz globalizacji.
a tak nie wiele brakuje do szczęsćia.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 07:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Matematyczny polski projekt BOINC
Inne raporty i informacje o informatyzacji Na kilka rzuciłem okiem i niestety też nie były optymistyczne, ale pocieszyć się można tym, że chociaż tempo informatyzacji nie jest takie, jak zamierzone i jest wolniejsze niż w innych krajach, to jednak w ogóle następuje.
Przy tej okazji myślę, że w jakimś niewielkim stopniu chęć wykorzystania wolnej mocy obliczeniowej i przeznaczenia jej na potrzeby nauki również mogłaby motywować do podłączania się i korzystania z internetu, gdyby w sprawę bardziej zaangażowane były szkolnictwo i media (np. wzorem BBC, która firmuje własny projekt ).
[ Dodano: Sob Kwi 01, 2006 8:28 pm ]
[ Dodano: 20 Luty 2007, 19:01 ]
Aktualizując ten wątek wymieniam trzy projekty matematyczne BOINC aktualnie realizujące swoje właściwe zadania (pomijam, te które są w fazie testów):
1.[url=http://abcathome.com/]ABC[/url] - weryfikacja hipotezy ABC
2.[url=http://dist.ist.tugraz.at/cape5/]Rectilinear Crossing Number[/url] - najmniejsza liczba punktów przecięcia prostoliniowych krawędzi grafów kompletnych o zadanej liczbie wierzchołków, [url=http://dist.ist.tugraz.at/cape5/why_pl.html]opis[/url]
3. [url=http://szdg.lpds.sztaki.hu/szdg/]SZTAKI[/url] - poszukiwanie wszystkich uogólnionych (?) systemów dwójkowych o wymiarze macierzy kwadratowej podstawy systemu do 11 [url=http://compalg.inf.elte.hu/projects/binsys/description.htm]opis po angielsku[/url]
Prosiłbym o zweryfikowanie tego terminu: "uogólniony system dwójkowy" jako tłumaczenia "generalized binary number system". Nie wiem, czy jakiś inny termin nie byłby właściwszy.
Oczywiście wielka szkoda, że wciąż nie ma polskiego projektu !
Tymczasem tutaj można założyć konto w projekcie i przyłączyć się do zespołu Poland:
1. [url=http://abcathome.com/team_join_form.php?id=285]ABC[/url]
2. [url=http://dist.ist.tugraz.at/cape5/team_join_form.php?id=162]Rectilinear Crossing Number[/url]
3. [url=http://szdg.lpds.sztaki.hu/szdg/team_join_form.php?id=51]SZTAKI[/url] - przycisnąć "Csatlakozas a csapathoz", co oczywiście znaczy: "Przyłącz się do zespołu".
Pozostaje jeszcze zainstalować [url=http://boinc.berkeley.edu/download.php]oprogramowanie[/url] ze strony Uniwersytetu Berkeley, następnie we właśnie zainstalowanym programie BOINC Manager wybać polecenie "Tools""Attach to project", a po wciśnięciu "Dalej" w kolejnym oknie wkleić adres strony głównej danego projektu do okienka tekstowego "Adres projektu:" Np.: http://abcathome.com/, w kolejnym wyświetlonym okienku zaznaczyć przycisk radiowy "Yes, existing user", wpisać swój mail i hasło wpisane wcześniej na stronie projektu i poczekać na komunikat o podłączeniu się do projektu i na otrzymanie próbek.
Przy tej okazji myślę, że w jakimś niewielkim stopniu chęć wykorzystania wolnej mocy obliczeniowej i przeznaczenia jej na potrzeby nauki również mogłaby motywować do podłączania się i korzystania z internetu, gdyby w sprawę bardziej zaangażowane były szkolnictwo i media (np. wzorem BBC, która firmuje własny projekt ).
[ Dodano: Sob Kwi 01, 2006 8:28 pm ]
Np. blisko 50 min. materiały filmowe po polsku o akceleratorze LHC znajdują się [url=http://www.atvn.pl/index_sub_page.php?atvn=archiwum/index&title=ARCHIWUM&icm=edit_lista]tutaj w archiwum telewizji ATVN[/url]. Nie są to wprawdzie materiały o BOINC, ale można wykorzystać fragmenty np. o potężnej ilości danych, jakie będzie generował akcelerator, które znajdują w filmie "LHC" od 13 min. i 53 s. Na stronie Stowarzyszenia będzie pojawiać się coraz więcej takich linków.pi13 pisze:Dzieki, ciekawa incjatywa a jest co liczyć oraz przedstawiać wizualnie nawet life na salach wykładowych lub małych grupach, kółkach działających na zasadzie auditu, telekonferencji.
[ Dodano: 20 Luty 2007, 19:01 ]
Aktualizując ten wątek wymieniam trzy projekty matematyczne BOINC aktualnie realizujące swoje właściwe zadania (pomijam, te które są w fazie testów):
1.[url=http://abcathome.com/]ABC[/url] - weryfikacja hipotezy ABC
2.[url=http://dist.ist.tugraz.at/cape5/]Rectilinear Crossing Number[/url] - najmniejsza liczba punktów przecięcia prostoliniowych krawędzi grafów kompletnych o zadanej liczbie wierzchołków, [url=http://dist.ist.tugraz.at/cape5/why_pl.html]opis[/url]
3. [url=http://szdg.lpds.sztaki.hu/szdg/]SZTAKI[/url] - poszukiwanie wszystkich uogólnionych (?) systemów dwójkowych o wymiarze macierzy kwadratowej podstawy systemu do 11 [url=http://compalg.inf.elte.hu/projects/binsys/description.htm]opis po angielsku[/url]
Prosiłbym o zweryfikowanie tego terminu: "uogólniony system dwójkowy" jako tłumaczenia "generalized binary number system". Nie wiem, czy jakiś inny termin nie byłby właściwszy.
Oczywiście wielka szkoda, że wciąż nie ma polskiego projektu !
Tymczasem tutaj można założyć konto w projekcie i przyłączyć się do zespołu Poland:
1. [url=http://abcathome.com/team_join_form.php?id=285]ABC[/url]
2. [url=http://dist.ist.tugraz.at/cape5/team_join_form.php?id=162]Rectilinear Crossing Number[/url]
3. [url=http://szdg.lpds.sztaki.hu/szdg/team_join_form.php?id=51]SZTAKI[/url] - przycisnąć "Csatlakozas a csapathoz", co oczywiście znaczy: "Przyłącz się do zespołu".
Pozostaje jeszcze zainstalować [url=http://boinc.berkeley.edu/download.php]oprogramowanie[/url] ze strony Uniwersytetu Berkeley, następnie we właśnie zainstalowanym programie BOINC Manager wybać polecenie "Tools""Attach to project", a po wciśnięciu "Dalej" w kolejnym oknie wkleić adres strony głównej danego projektu do okienka tekstowego "Adres projektu:" Np.: http://abcathome.com/, w kolejnym wyświetlonym okienku zaznaczyć przycisk radiowy "Yes, existing user", wpisać swój mail i hasło wpisane wcześniej na stronie projektu i poczekać na komunikat o podłączeniu się do projektu i na otrzymanie próbek.