odjąć czy mnozyć

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
opolree

odjąć czy mnozyć

Post autor: opolree »

Hallo, takie pytanie oto mam, czy \(\displaystyle{ 4-(-3)}\) oznacza odejmij liczbę -3, czy zapis -(-3) to -1 razy -3 a nie odjąć -3, skąd się bierze iloczyn skoro jest odjąć -3? Czy, żeby mówic o iloczynie nalezy napisać \(\displaystyle{ 4 + -1(-3)}\)?

Dodano po 1 dniu 29 minutach 37 sekundach:
Some ideas?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 671
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 207 razy

Re: odjąć czy mnozyć

Post autor: JHN »

No i w czym problem? Tak, czy inaczej wynikiem jest \(\displaystyle{ 7}\)... wszystkie drogi prowadzą do Rzymu.

Pozdrawiam
opolree

Re: odjąć czy mnozyć

Post autor: opolree »

Ok, jeśli zapiszę \(\displaystyle{ - (-3)}\) to co oznacza minus przed nawiasem? A co oznacza jeśli zapiszę np. \(\displaystyle{ 3 - (-3)}\)? Czy to samo, odejmij (-3) czy skrót od iloczynu \(\displaystyle{ -1 * (-3)}\), a może jeszcze inaczej. Można też zapytać dlaczego \(\displaystyle{ -(-3)}\) to plus 3, skąd to się bierze i co oznacza mnożenie, odejmowanie. Mówienie, że minus z minusem daje plus jest słabe.

Dodano po 4 godzinach 52 minutach 22 sekundach:
a4karo, pewnie to widziałeś?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: odjąć czy mnozyć

Post autor: a4karo »

Mam taki pomysł żebyś najpierw coś przeczytał.
opolree

Re: odjąć czy mnozyć

Post autor: opolree »

Mianowicie co miałabym przeczytać

Dodano po 11 sekundach:
?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: odjąć czy mnozyć

Post autor: a4karo »

Przepraszam. Na komórce nie widzę płci użytkownika.
Może podstawy arytmetyki?
opolree

Re: odjąć czy mnozyć

Post autor: opolree »

Ok, dzięki. A jak uzasadnić to, że iloczyn liczby ujemnych akurat jest dodatni?
Bo rozumiem, że jest to wynik pewnych założeń.
\(\displaystyle{ -2 \cdot 0=0}\) => \(\displaystyle{ -2 \cdot (-3+3)=0}\)=>\(\displaystyle{ -2 \cdot -3 +(-2) \cdot 3=0}\)=>\(\displaystyle{ -2 \cdot -3 = 6}\)? Czy dlatego?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: odjąć czy mnozyć

Post autor: a4karo »

Jak poczytasz, to będziesz wiedziała.

Nawiasem mówiąc, w zapisie `4-(-3)` nie ma żadnego mnożenie. Wiedząc, że "odejmij" oznacza "dodaj liczbę przeciwna" czytasz to tak: do liczby cztery dodaj liczbę przeciwna do liczby `-3`
opolree

Re: odjąć czy mnozyć

Post autor: opolree »

A dlaczego nie, możesz napisać \(\displaystyle{ 4 + -1\cdot (-2)}\), ten minus to \(\displaystyle{ -1\cdot liczba}\) (to co napisałeś to uproszczona wersja tego co napisałam, tak jak z "współczynnikiem C")? Co z uzasadnieniem, jest ok?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2021, o 22:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: odjąć czy mnozyć

Post autor: a4karo »

Przeczytaj sobie definicję symbolu `-` .

Podziwiam twoja awersję do książek.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2021, o 22:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
opolree

Re: odjąć czy mnozyć

Post autor: opolree »

Ok. Poczytam, ale zapytałam na forum jakie jest wasze zdanie i nie rozumiem co jest nie tak z tym co piszę? Przecież jak przekształcisz ten iloczyn z minusem to masz odejmowanie, przecież to jest tożsamość więc możesz powiedzieć, że - to -1* liczba, a iloczyn dwóch minusów to plus, mogę sobie ten znak odejmowania tak przekształcić w głowie, że mami iloczyn z -1.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: odjąć czy mnozyć

Post autor: a4karo »

Tam naprawdę nie ma mnożenia.

Dodano po 30 minutach 39 sekundach:
Natomiast ta czwórka, to nie czwórka lecz `0-(-4)`. Nie zauważyłaś tego?
opolree

Re: odjąć czy mnozyć

Post autor: opolree »

"Natomiast ta czwórka, to ", gdzie ja pisałam o czwórce? Mówię, że iloczyn \(\displaystyle{ -1\cdot 2=-2}\) więc - możesz przedstawić jako iloczyn \(\displaystyle{ -1\cdot}\), co w tym jest nie tak, skoro jest to tożsame? Przecież mogę na podstawie iloczynu liczb ujemnych stwierdzić, że \(\displaystyle{ -(-4)}\) jest dodatnie bo \(\displaystyle{ -(-4) = -1\cdot(-4)}\), mogę to tak przekształcić i minus jest iloczynem \(\displaystyle{ -1}\) zgodnie z wcześniejszą tożsamością \(\displaystyle{ -(-4) \Leftrightarrow -1\cdot(-4)}\)?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2021, o 10:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: odjąć czy mnozyć

Post autor: a4karo »

No to trochę klasyka:


Taki jest rzeczy porządek
Pamiętaj o tym, błaźnie
Zachorujesz na zdrowy rozsądek
ozdrowiejesz na chorą wyobraźnię

Ja się już wypisuję z tej bezsensownej debaty
opolree

Re: odjąć czy mnozyć

Post autor: opolree »

Ok. dzieki, fajnie zachorować na zdrowy ...
Zablokowany